Комунарська районна організація у Запоріжжі: працюємо в непростих умовах

Війна непрохано увірвалася у наші міста, села, домівки.. Наробила біди… І от вже більше двох місяців ми живемо під гул сирен, снарядів та бомб, обстрілів. 

Ситуація в області дуже різна. Багато територій тимчасово окуповані російськими загарбниками. У різних умовах життя, існування, діяльності опинилися і колективи та працівники закладів, установ освіти, їх профспілкові організації. Дехто з працівників  був вимушений покинути свої домівки і шукати прихисток у близьких та далеких світах. Але навіть у цих важких умовах Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України продовжує свою роботу.

Сьогодні ми розповімо про діяльність однієї з найбільших із районних організацій Профспілки освіти м. Запоріжжя – Комунарської РОП (голова – Р.М. Остапенко, член президії комітету Запорізької обласної організації Профспілки).

У Комунарську РОП м. Запоріжжя входять 42 ППО, об’єднує 2809 членів Профспілки. На сьогодні в місті залишилось 2 030 освітян Комунарського району, вимушено переселеними  є 378 осіб (238 за кордонами України). Дистанційно освітню діяльність здійснюють 17 закладів загальної середньої освіти, 23 заклади дошкільної освіти тимчасово припинили свою освітню діяльність.

Так склалося, що в ході цієї війни місто стало тимчасовим або постійним прихистком для багатьох внутрішньо переміщених осіб та біженців з районів бойових дій у нашій та сусідніх Донецькій, Луганській областях, особливо з багатостраждального Маріуполя.

У місті працює 3 розподільних центри, які реєструють людей, що евакуювалися з територій бойових дій. За цими центрами закріплені райони, де в приміщеннях ДНЗ відбувається розміщення людей. Кожен район чергує за графіком протягом доби. За Комунарським районом закріплено центр розподілу «Епіцентр».

У ДНЗ працюють чергові групи персоналу, які відповідають за прийом та розміщення і супровід евакуйованих. Телефоном з центру прийому повідомляють про відправку автобусів по гуманітарному коридору та приблизну кількість евакуйованих. 

У комендантську годину транспорт містом супроводжує поліція. Автобуси з евакуйованими зустрічають відповідальні особи, супроводжують до ДНЗ, організовують допомогу у доставці багажу.

У закладах їх розподіляють на групи, розміщують у спальних приміщеннях, враховуючи родинні зв’язки, особисті побажання, наявність домашніх тварин тощо. За кожним приміщенням у закладі закріплена відповідальна особа, яка супроводжує групу. Вона допомагає з розміщенням евакуйованих, знайомить з будівлею, збирає інформацію про потреби і побажання людей щодо засобів особистої гігієни, одягу, взуття, домедичної та післямедичної допомоги; проводить реєстрацію, опитуючи щодо подальшого переміщення або перебування у місті, організовує харчування. Потім всі потреби передаються відповідним органам і особам для їх реалізації.

У цій роботі велику допомогу надають Департамент освіти і науки міської ради, територіальний відділ освіти Комунарського району, волонтери, благодійні організації, а також небайдужі громадяни. Заклади, що приймають тимчасових переселенців, забезпечено необхідною кількістю засобів особистої гігієни, медикаментами, ковдрами, постільною білизною, подушками, продуктами харчування, іграми та іграшками для дітей. У дошкільних закладах створено «соціальні гардероби», де евакуйовані можуть обрати необхідні речі.

Кожна людина може отримати необхідну психологічну допомогу. Також налагоджено співпрацю з Центром першої медико-санітарної допомоги №6 щодо виїзду мобільної бригади медиків до закладу у разі необхідності. За потреби надається можливість трансферу і супроводу людей на евакуаційні потяги до залізничного вокзалу Запоріжжя І.

Для людей, які бажають залишитися у місті з різних причин (оформлення втрачених документів, оформлення статусу, погіршення стану здоров’я або бажання залишитися на постійне проживання у місті Запоріжжі тощо) надається посильна необхідна допомога у пошуку вирішення їх питань. Важливу роль у цій роботі має інформаційна допомога (телефони, електронні пошти, інформаційні сайти служб та закладів). 

У зв’язку з цим налагоджено співпрацю з Центром надання адміністративних послуг, Управлінням соціального захисту населення, Центром зайнятості, Об’єднаннями співвласників багатоповерхових будинків та гуртожитками міста.

Як приклад цієї роботи наводимо вам інтерв’ю з директоркою закладу дошкільної освіти №166 Ольгою Великою.

У цій роботі активну участь беруть Запорізька обласна державна адміністрація, обласна рада, органи управління освітою області та м. Запоріжжя. 

Заклади дошкільної освіти висловлюють щиру вдячність волонтерському Центру підтримки Збройних сил України та цивільних «Коло» об’єднанню волонтерів Запоріжжя «Паляниця», благодійній організації «Карітас Маріуполь», депутату обласної ради В’ячеславу Колєснікову, адвокату Євгену Монько.

У двадцяти закладах дошкільної освіти в організації прийому та розміщення, харчування, супроводу переміщених осіб задіяно 534 працівників, з них – 53 працівники харчоблоків. 

За період воєнних дій в Україні з 24 лютого до 2 травня район прийняв 18 669 осіб (4 487 дітей, 14 182 дорослих).

Представники закладів загальної середньої освіти також роблять свій внесок в роботу з тимчасово переміщеними особами і несуть чергування в Центрі прийому «Епіцентр».

За активну роботу з переміщеними особами керівники закладів загальної середньої та дошкільної освіти району нагороджені Почесними грамотами Запорізької міської ради та її Департаменту освіти і науки.

Допомагаючи переселенцям і біженцям з територій, де ведуться бойові дії, районна організація Профспілки не забуває і про своїх спілчан. За 2 місяці з початку війни матеріальну допомогу отримали 56 членів Профспілки на загальну суму 170 400 грн.

Так члени освітянської Профспілки Комунарського району м. Запоріжжя в нелегких умовах працюють на благо людей, які зіткнулися з горем війни, полишили свої домівки, втратили близьких і рідних, вимушені з дітьми, старенькими людьми, домашніми улюбленцями тікати світ за очі від «російського звільнення».

Як писала Ліна Костенко: 

І хто б там що не говорив,

А згине зло і правда переможе!


 Пресслужба Комунарської районної організації Профспілки, м. Запоріжжя 

Схожі публікації


Догори