Уряд пропонує усунути прогалини закону про захист персональних даних

Уряд пропонує усунути прогалини закону про захист персональних данихКабінет Міністрів пропонує внести зміни до закону «Про захист персональних даних» та усунути прогалини, які були виявлені у ході застосування закону з 1 січня 2011 року. Відповідний законопроект, який розробило Міністерство юстиції, був ухвалений сьогодні, 10 травня, на засіданні Уряду.

Як повідомив Міністр юстиції Олександр Лавринович, своїм законопроектом Уряд пропонуватиме Верховній Раді конкретизувати механізми захисту персональних даних, які у чинному законі виписані у більш загальний спосіб. Крім того, з урахуванням виявлених проблем, пропонується спростити державну реєстрацію баз персональних даних, а також розширити права суб’єкта персональних даних.

Так, пропонується скасувати державну реєстрацію баз персональних даних, ведення яких пов’язане із забезпеченням та реалізацією трудових відносин. Такі зміни покликані зняти складнощі з реєстрацією баз персональних даних, зокрема, для малого та середнього бізнесу, який здебільшого обробляє персональні дані найманих працівників.

З цією ж метою законопроектом пропонується звільнити від обов’язку реєстрації баз персональних даних громадські, релігійні організації, а також політичні партії.

Пропонується також розширити права суб’єктів персональних даних, надавши їм право відкликати згоду на обробку своїх даних, вносити застереження стосовно обмеження права на обробку своїх персональних даних при наданні згоди тощо. Дані зміни покликані забезпечити належну реалізацію конституційних положень, якими заборонено збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу.

Важливим наслідком ухвалення запропонованих Урядом змін стане також більш чітке узгодження між собою норм законів «Про захист персональних даних», «Про доступ до публічної інформації» та «Про інформацію». Зокрема, урядовим законопроектом конкретизовано правові підстави для запиту, надання чи відмови в доступі до інформації з бази персональних даних.

Крім того, частина запропонованих Урядом змін стосується необхідності вдосконалити чинне законодавство в тій частині, яка необхідна для виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України, а також є передумовою для укладання Україною угоди про співробітництво з Євроюстом та Європолом. З цією метою пропонується врегулювати питання транскордонної передачі персональних даних та визначити перелік країн, які забезпечують належний захист персональних даних.

Передбачається, що в результаті запропонованих Урядом змін із чинного закону будуть усунуті виявлені прогалини, крім того система захисту персональних даних в Україні буде наближена до стандартів, що запроваджені у цій сфері в країнах Європейського Союзу.


За матеріалами Урядового порталу
0
11 травня 2012
2 394

Схожі публікації


Догори