Українці відзначають другу Пречисту

Українці відзначають другу ПречистуСьогодні, 21 вересня, відзначається Різдво Пресвятої Богородиці, яке також називається другою Пречистою.

Різдво Пресвятої Богородиці було встановлено Церквою в IV ст. і є першим з 12 великих свят церковного року.

Це день відкриває новий церковний рік – вся історія Нового заповіту починається з появи на світ маленької дівчинки, яку назвуть престолом Бога і яка стане тими Дверима, через які з`явиться спаситель світу – Христос.

Про саму подію свята – народження Богородиці Євангеліє не розповідає. Загалом воно подає мало відомостей про Богородицю: нічого не сказано про Її народження, молоді літа чи Успіння, Євангеліє навіть не подає імен Її батьків. Усю цю інформацію черпають лише з традиції Церкви та апокрифів.

Це дуже старовинне Богородичне свято, хоча не можна точно означити часу, коли його почали святкувати. Про нього згадують св. Іван Золотоуст, св. Прокл, св. Єпіфан, св. Августин і св. 330).

Чимало з цим днем пов’язано і народних прикмет та звичаїв. Так, у давнину існувало повір’я: якщо спечеш хоча б одну цибулину до того, як буде зібрана вся з городу, кожна почорніє. Адже саме у цю пору селяни збирають врожай цибулі.

Це свято було також своєрідним символом породіль. Бездітні жінки справляли обід та запрошували бідних, щоб молилися Богородиці за обдарування їх діточками, вони також замовляли службу Божу в церкві, а потім запрошували людей до себе на частування.

Різдво Богородиці єднає багато людей, з їх молитвами, проханнями і вдячністю за ласку та милосердя, адже «Марія, ставши Матір’ю Творця, – дійсно стала володаркою всіх народів».

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України
0
21 вересня 2012
4 459

Схожі публікації


Догори