Найбільше осіннє свято – Покрова Пресвятої Богородиці

14 жовтня українці відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці або, як кажуть в народі, Святої Покрови. 

Покрова Пресвятої Богородиці по праву вважається найбільшим осіннім святом. Традиційно до покрови завершується заготівля врожаю на зиму та розпочинаються приготування до весіль.

«Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем» – в українських селах і до сьогодні дотримуються давньої народної традиції справляти весілля після Покрови. Від Покрови і до початку Пилипівки – пора наймасовіших шлюбів в Україні.

Для українських козаків Покрова була найбільшим святом. Цього дня відбувалися вибори нового отамана. Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю козаки вважали своєю заступницею і покровителькою. На Запорожжі була церква святої Покрови.

Відомий дослідник звичаїв українського народу Олекса Воропай писав, що після зруйнування Запорозької Січі в 1775 році козаки, що пішли за Дунай в еміграцію, взяли із собою образ Покрови Пресвятої Богородиці, який і був їм символом захисту. 

Впродовж століть в Україні це свято набуло ще й козацького змісту та отримало другу назву – Козацька Покрова.

Із 1999 року свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва, а згодом – як День захисників і захисниць України.

Вітаємо усіх зі святом Покрови Пресвятої Богородиці!

Нехай Богородиця завжди посилає віру і силу, надію і сміливість. 

Нехай над нашою землею завжди буде мирне ясне небо, а кожна родина буде щасливою! 

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України
3
14 жовтня 2022
5 056

Схожі публікації


Догори