22 квітня – Всесвітній день Землі

22 квітня – Всесвітній день Землі22 квітня – відзначається Всесвітній день Землі. Це своєрідне свято об’єднує жителів усієї планети у справі захисту навколишнього середовища і збереження природних ресурсів, якими наділила нас природа.

Спочатку День Землі відзначався у березні – у день рівнодення, коли природа прокидається і все навколо наповнюється життям. Проте згодом відзначення доповнено ще й датою у квітні. Від першого такого Дня – у 1970 році – до традиції приєдналися понад 20 млн. людей у різних країнах світу.

Понад 200 млн. людей зі 141 країни взяли участь в заходах у 1990 році. Тоді свято отримує нове значення і з ним нову назву – Марш Парків, оскільки крім природоохоронних заходів здійснювався збір коштів на підтримку заповідних природних територій і основна увага приділялася національним паркам.

У 1997 році Марш парків охоплює майже всю територію колишнього СРСР. Різноманітні заходи здійснюються з метою залучення громадян до участі у природоохоронній діяльності. Україна також приєдналася до ініціативи і щорічно підтримує традицію.

Всесвітні свята, безперечно, мають глобальне значення, оскільки їх відзначають у всьому світі незалежно від громадянства, національності і релігійних уподобань. Унікальність цих подій полягає у тому, що кожна людина може стати учасником міжнародного святкування, зробити свій внесок у розвиток світової цивілізації.

З метою забезпечення суттєвого поліпшення стану довкілля, поєднання зусиль державних органів, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, підприємств, установ, широких верств населення у вирішенні екологічних завдань, відродження традицій українського народу щодо шанобливого ставлення до навколишнього природного середовища в країні щорічно у квітні – травні впродовж місяця поводяться заходи з озеленення та благоустрою територій.

Екологи закликають просувати використання інноваційних, екологічно чистих й енергоефективних технологій; впроваджувати енергетичні стратегії, засновані на використанні місцевих відновлюваних джерел енергії; забезпечити фінансові стимули для прискорення розвитку «зеленої енергетики».

У ці дні Україна широко відзначає День Землі і День довкілля. Громадські організації, школи, студентська молодь у цей період активно долучається до регіональних і всеукраїнських суботників, інформаційних кампаній та прибирань парків, скверів, прибудинкових територій.


Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України
0
22 квітня 2013
6 882

Схожі публікації


Догори