Нова Угода про вільну торгівлю між США і ЄС – можливі наслідки для освіти

Нова Угода про вільну торгівлю між США і ЄС – можливі наслідки для освітиУгода про трансатлантичне торговельне та інвестиційне партнерство (ТТІП) - це комплексна торговельна угода про вільну торгівлю, яка в даний час обговорюється між ЄС і США. Мета переговорів – зменшити кількість перепон чи взагалі прибрати бар’єри, які існують в торгівлі товарами й послугами, забезпечити правовий захист прав інвесторів і сприяти співробітництву в рамках нормативно-правового регулювання.

Ця угода стане потенційно найбільш масштабною регіональною угодою про вільну торгівлю в історії. На Сполучені Штати і Європейський Союз в сукупності припадає 46% світового ВВП, 33% світової торгівлі товарами і 42% світової торгівлі послугами.

Прихильники ТТІП вважають, що угода призведе до багатостороннього економічного зростання, в той час як критики стверджують, що вона призведе до збільшення влади корпорацій і утруднить урядам регулювання ринків на благо всього суспільства.

Переговори щодо ТТІП розпочалися в 2013 році. Тривалий час вони велися повністю за закритими дверима. І тільки після того, як у березні 2014 року стався витік інформації про пропонований проект, Європейська комісія розпочала консультації з громадськістю з обмеженої кількості пунктів, а в січні 2015 року опублікувала короткий огляд цього документу. На сьогодні відбулося дев’ять раундів переговорів.

Із самого початку Міжнародна конфедерація профспілок, Європейська конфедерація профспілок, європейські галузеві об'єднання профспілок, у тому числі й Європейський комітет профспілок освіти, виступили з різкою критикою ТТІП через секретність переговорів та відсутність консультацій з громадськістю. Після оприлюднення деяких деталей угоди, найбільше занепокоєння профспілок викликали ряд елементів, включених в проект угоди, що просувають інтереси корпорацій. Це – механізм врегулювання спорів між інвесторами та державою, наявність якого обмежить суверенітет держав, а також співробітництво в сфері регулювання, яке підірве демократичне прийняття рішень. Крім того, профспілки вимагають виключити зі сфери дії угоди громадські послуги, які є загальним благом, у тому числі й освіту.

Європейський комітет профспілок освіти в контексті ТТІП наголошує на необхідності забезпечення якісної освіти для всіх, тому вимагає виключити освіту зі сфери дії угоди, щоб держави зберігали можливість надавати послуги в належній пропорції, необхідній для досягнення цілей внутрішньої освітньої політики. Включення освітніх послуг в ТТІП несе в собі серйозний ризик обмеження можливостей держави визначати політику в сфері освіти, а також посилення тиску на приватизацію і комерціоналізацію системи освіти.

ЄКПО висловлює свої побоювання, як безпосередньо пов'язані з сектором освіти, так і більш загального характеру, щодо впливу співробітництва на процес демократичного прийняття рішень в ЄС і його державах-членах, у тому числі на регіональному та місцевому рівнях. ЄКПО підкреслює можливі серйозні наслідки для сектору освіти включення акредитації, ліцензування, дозволів, стандартів і кваліфікацій в рамки пропонованого співробітництва у сфері регулювання, оскільки саме ліцензування та кваліфікаційні вимоги і стандарти мають важливе значення як засоби, що дозволяють захищати високоякісну освіту.

Напередодні голосування в Європарламенті щодо доповіді про рекомендації відносно ТТІП, ЄКПО, спільно з Європейською федерацією профспілок громадського обслуговування, звернувся до членів Європарламенту, закликавши відмовитися від механізму врегулювання спорів між інвесторами та державою і співробітництва у сфері регулювання, виключити громадські послуги зі сфери дії угоди, посилити положення, що стосуються праці. Текст спільного листа ЄКПО і ЄФПГО до членів Європарламенту додається.

8 липня 2015 року рекомендації Європейського парламенту з ТТІП були прийняті 436 голосами за, 241 проти. ЄКПО вітає досягнутий прогрес у питанні захисту громадських послуг у рамках ТТІП, відзначаючи, що в рекомендаціях докладно йдеться про те, що необхідно забезпечити «збереження права національних і місцевих органів влади на введення, прийняття, підтримку або скасування будь-яких заходів щодо замовлення, організації, фінансування та надання громадських послуг, ..., цей виняток має застосовуватися у всіх випадках, незалежно від того, фінансуються і/або надаються дані послуги за рахунок державних або приватних коштів». У ході голосування була також внесена поправка з метою захисту всіх освітніх послуг, фінансованих державою в будь-якій формі.

Європейський директор ЄКПО Мартін Рьомер заявив: «Рекомендації Європейського парламенту з ТТІП чітко вказують на той факт, що Європейський парламент бажає захистити, в рамках ТТІП, громадські послуги, в тому числі і сектор освіти. У зв'язку з тим, що учасники переговорів щодо ТТІП зустрінуться 13-17 липня в Брюсселі для 10-ого раунду переговорів, Європейській Комісії слід серйозно взяти до уваги дану вимогу».

Проте Європарламент також підтримав і неоднозначну поправку, яка стосується механізму врегулювання спорів між інвесторами та державою. ЄКПО буде продовжувати боротьбу з будь-якого роду положеннями, що стосуються подібних механізмів як в рамках ТТІП, так і в інших торговельних угодах.



Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори