Подання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи професійними спілками

Подання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи професійними спілкамиВраховуючи актуальність питання подання державному реєстратору відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи професійними спілками, їх організаціями та об'єднаннями Федерацією профспілок України на власному сайті розміщено роз’яснення з окресленого питання та відповіді на найпоширеніші запитання.

У роз’ясненнях зазначається, що у професійних спілок, їх організацій та об'єднань кінцеві бенефіціарні власники (контролери) не існують, оскільки засади створення та мета діяльності профспілок не передбачає отримання будь-якої вигоди чи доходів її членами.

Первинна профспілкова організація, яка має статус юридичної особи, не повинна подавати державному реєстратору відомості про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) юридичної особи, або про їх відсутність згідно з пунктом 2 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1701 у редакції від 26.05.2015 р.

Професійні спілки, їх організації, засновниками (учасниками) яких є юридичні особи, повинні подавати відомості про відсутність кінцевого бенефіціарного власника (контролера) шляхом подання заяви довільної форми (супровідного листа) та заповненої реєстраційної картки про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в ЄДР (форма 4).

Відомості про склад (перелік) засновників (учасників) юридичної особи, можна з’ясувати за допомогою електронного сервісу, розміщеного на веб-сторінці за Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців , у розділі «Безкоштовний запит», обравши критерій пошуку «Юридична особа» та зазначивши у графі «Запит» повне найменування або код ЄДРПОУ відповідної організації.

У виведених в таблиці результатах пошуку навпроти профспілкової організації, яка розшукується, необхідно натиснути кнопку «Детальніше» та переглянути відомості, що містяться у графі «Перелік засновників (учасників) юридичної особи, у тому числі прізвище, ім'я, по батькові, якщо засновник – фізична особа; найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код юридичної особи, якщо засновник – юридична особа».

Таким чином, можна з’ясувати чи зазначені серед засновників організації виключно фізичні особи, або її засновниками є юридичні особи.


Юридичний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори