Чи залишиться професійно-технічна освіта в Україні?

Чи залишиться професійно-технічна освіта в Україні?В Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ» відбулася прес-конференція представників закладів ПТНЗ у зв’язку з загрозою існування професійно-технічної освіти в Україні та подальші дії працівників галузі щодо захисту своїх прав.

У заході взяли участь Олександр Мигаль – директор Державного навчального закладу «Гадяцьке вище професійне аграрне училище», Лідія Яценко – викладач Державного навчального закладу «Охтирський центр ПТО», Голда Виноградська – Голова об’єднання «Національне галузеве партнерство у легкій промисловості», Катерина Мірошниченко – Віце-президент Асоціації працівників професійно-технічної освіти, Оксана Пержинська – заступник директора Державного пофесійно-технічного навчального закладу «Броварський професійний ліцей», Василь Андреев – Голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України, представники всеукраїнських профспілок, ЗМІ.

Учасники прес-конференції наголосили, що система професійно-технічної освіти опинилася на межі руйнування внаслідок прийняття Закону України «Про Державний бюджет на 2016 рік» і передачі фінансування з державного бюджету на місцевий рівень.

Багато міст і селищ не мають коштів на утримання професійно-технічних навчальних закладів. Частина міських і обласних рад виділила тільки від 10 до 50 % від минулорічних обсягів фінансування.

Вже більше місяця не виплачуються зарплати та стипендії, не забезпечується харчування дітей-сиріт, є загрози відключення постачання тепла, води та електроенергії у зв’язку з несплаченою заборгованістю. На сьогоднішній день вже відключені від електропостачання профтехучилища міст Мукачева, Борисполя, Кам'янець-Подільського, Нововолинська. За минулий тиждень доведені до відчаю працівники та учні ПТНЗ кілька разів вдавалися до перекриття доріг Ковель-Жовква, Київ-Чоп, Київ-Ковель-Яготин.

Профспілки багатьох галузей надіслали звернення адресу Президента України та Голови Верховної Ради України із тисячами підписів працівників закладів профтехосвіти і членів батьківських комітетів. 29 січня 2016 року відбулася акція протесту під стінами Кабінету Міністрів України і Верховної Ради України на підтримку державного фінансування професійної освіти.  А, які були проголосовані народними депутатами на відновлення державного фінансування закладів профтехосвіти, не підписані Президентом у встановлений законом термін.

Учасники зустрічі зробили заяву про мобілізацію працівників профтехосвіти на захист своїх прав із вимогою повернути державне фінансування, і з цією метою провести відповідні консультації для прийняття рішення про вступ в колективно-трудовий спір із Урядом та підготовку до загальнонаціонального страйку.

 

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

 

 

Чи залишиться професійно-технічна освіта в Україні? Чи залишиться професійно-технічна освіта в Україні?

 

Чи залишиться професійно-технічна освіта в Україні? Чи залишиться професійно-технічна освіта в Україні?

 

Чи залишиться професійно-технічна освіта в Україні? Чи залишиться професійно-технічна освіта в Україні?

 

Схожі публікації


Догори