Щодо передачі професійно-технічних, позашкільних навчальних закладів із державної в комунальну власність

Нещодавно ЦК Профспілки працівників освіти і науки України розглянув проект закону «Про внесення змін до Закону Україну «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» щодо передачі професійно-технічних, позашкільних навчальних закладів з державної в комунальну власність» і спрямував лист до Федерації профспілок України з непогодженням зазначеного закону.

Спільний представницький орган репрезентативних всеукраїнських профспілок та об’єднань підтримав позицію Профспілки працівників освіти і науки України і направив відповідний лист до Міністерства освіти і науки України.

У листі, зокрема вказано, що статтею 53 Конституції України встановлено, що держава забезпечує доступність і безоплатність професійно-технічної в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток позашкільної, професійно-технічної освіти, надання державних стипендій та пільг учням.

Статтею 85 Бюджетного кодексу України передбачено, що держава може передати органам місцевого самоврядування право на здійснення видатків лише за умови відповідної передачі фінансових ресурсів у вигляді закріплених за відповідними бюджетами загальнодержавних податків і зборів або їх частки, а також трансфертів з Державного бюджету України.

Проектом закону передбачено передачу професійно-технічних, позашкільних навчальних закладів з державної в комунальну власність без відповідного фінансового забезпечення органів місцевого самоврядування.

Дії на виконання вимог статті 27 Закону України «Про державний бюджет на 2016 рік» від початку року вже призвели до заборгованості із заробітних плат працівникам закладів профтехосвіті, виникли проблеми зі стипендіальним забезпеченням учнів, їх харчуванням. Досить гостро постала проблема х платою за комунальні послуги, відключення закладів ПТНЗ від тепла та світла тощо.

СПО також наголошує, що зазначеним законопроектом не ваховані пропозиції учасників освітнього процесу, наведені у рекомендаціях парламентських слухань з питань професійної освіти, що відбулися 1 червня 2016 року.

З огляду на вищесказане, СПО не погоджує проект закону «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» щодо передачі професійно-технічних, позашкільних навчальних закладів з державної в комунальну власність». 


Завантажити лист ЦК Профспілки до ФПУ ck_fpu_komunvlasnst.pdf [73.4 Kb][96] Завантажити Переглянути документ онлайн

Завантажити лист СПО до МОН spo_mon.pdf [137.02 Kb][95] Завантажити Переглянути документ онлайн  



Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори