Президія ЦК Профспілки: перспективи роботи на 2017 рік

24 січня 2017 року у Києві відбулося перше засідання президії Центрального комітету Профспілки працівників освіти і науки України у цьому році.

На порядок денний було винесено ряд актуальних питань, які стосуються соціально-економічного захисту спілчан у час змін освітнього законодавства, виклики та перспективи діяльності організації на рік.  

Розпочинаючи роботу Голова Профспілки Георгій Труханов коротко проаналізував рік, що минув, і вказав основні  напрацювання.

«Маючи в своєму арсеналі певні здобутки, Профспілка й надалі вважає, що переговорний процес – це перспективний і конструктивний вид соціального партнерства. Знаковою подією в цьому напрямі стало підписання нової Галузевої угоди на 2016-2020 роки», – наголосив очільник Профспілки. А підтвердження репрезентативності, на думку Георгія Труханова, стало іще одним важелем до вирішення проблем освітян шляхом ефективного соціального діалогу на найвищому рівні.

Також було вказано, що у 2016 році Профспілкою заблоковано низку законопроектів, якими передбачалося звуження та погіршення трудових прав працівників освіти, а також діяльності профспілок. 

Завдяки спільним діям збільшено обсяги освітньої субвенції на понад 7 мільйонів гривень (із 44 844 696,5 тисяч гривень у 2016 році до 52 593 109,7 тисяч гривень у 2017 році), які спрямовуватимуться виключно на виплату заробітної плати з нарахуваннями педпрацівникам ЗНЗ.

Активна діяльність Профспілки (сотні звернень, участь у засіданнях профільних парламентських комітетів, круглих столах та робочих групах, протестні дії) сприяла прийняттю Урядом рішення про підвищення з 1 січня 2017 року розмірів ставок заробітної плати.

Завдяки проведенню широкої кампанії проти скасування академічних стипендій та підтримки студентських активних дій, вдалося відстояти позицію щодо збереження права студентів на її отримання, а розміри самих стипендій збільшилися.

Георгій Труханов також віддав належне солідарним діям спілчан, вказавши, що не всі питання вирішувалися шляхом переговорів. Адже у минулому році Профспілка кілька разів очолювала протестні рухи освітян і студентів та виходила на активні маніфестації у квітні, липні, листопаді й грудні 2016 року.

Насамкінець Голова Профспілки наголосив – «Завдяки нашим спільним зусиллями, консолідованій позиції та конструктивній співпраці з соціальними партнерами вдалося досягнули означених цілей та зрушень у освітянській галузі. Я сподіваюся, що саме з таким налаштуванням ми йдемо у прийдешній 2017-й рік».

Учасники засідання приділили особливу увагу обговоренню Плану основних заходів Центрального комітету Профспілки працівників освіти і науки України на 2017 рік, бюджету ЦК Профспілки та інших внутрішньоспілкових питань.

Президія також обговорила питання нагородження профспілкових працівників та профактивістів Почесними нагородами Федерації профспілок України та ЦК Профспілки, а також прийняла порядок нагородження відзнаками ФПУ та ЦК Профспілки. 

Після відкритого обміну думками та обговорення президія прийняла відповідні постанови за усіма питаннями порядку денного.

 
Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори