Галузеві вимоги Профспілки до влади

Бюро президії ЦК Профспілки працівників освіти і науки України затверджено загальнопрофспілкові та галузеві вимоги до органів державної влади під час Всеукраїнської акції протесту, яку ініціювала ФПУ. 

Як відомо, Федерація профспілок України прийняла рішення відтермінувати проведення Всеукраїнської акції профспілок у м. Києві.

Дату проведення акції залишено відкритою до прийняття окремим рішенням Президії ФПУ, взявши до уваги результати виконання протокольних доручень Прем’єр-міністра України за підсумками зустрічі з керівниками всеукраїнських профспілок та профоб’єднань.


Загальнопрофспілкові та галузеві вимоги Профспілки:

1. Встановлення в проекті Державного бюджету України на 2018 рік розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи та мінімальної заробітної плати не нижче фактичного розміру прожиткового мінімуму в цінах грудня 2017 року з урахуванням його коригування на оновлення наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг та прогнозного рівня інфляції.

2. Забезпечити збереження міжпосадових (міжкваліфікаційних) співвідношень в оплаті праці працівників бюджетної сфери, виходячи з зазначених розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб та мінімальної заробітної плати, а також строків їх підвищення,

3. Забезпечити виключення з розміру мінімальної заробітної плати доплат, надбавок, премій, винагород та інших виплат з відновленням редакцій статті 95 Кодексу законів про працю України, статті 3 Закону України «Про оплату праці», які мали місце до запровадження антисоціальних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 6.12.2016 № 1774-VIII.

4. Забезпечити встановлення в 2018 році розміру посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії в розмірі трьох прожиткових мінімумів, як це було зініційовано суб’єктами законодавчої ініціативи під час доопрацювання законопроекту «Про освіту» до другого читання.

5. Забезпечити встановлення Кабінетом Міністрів України порядку реалізації законодавчої норми про щорічне збільшення посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії до чотирьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб та до трьох мінімальних заробітних плат.

6. Забезпечити рівень оплати праці науково-педагогічних працівників з відновленням їх міжпосадових співвідношень з урахуванням Рекомендацій ЮНЕСКО «Про статус викладацьких кадрів закладів вищої освіти» від 11 листопада 1997 року.

7. Передбачити в проекті Державного бюджету України на 2018 рік обсягів видатків на освіту не менше 7% ВВП відповідно до статті 78 Закону України «Про освіту» від 5.09.2017 № 2145-VІІІ замість запропонованих 6,71%.

8. Передбачити в проекті Державного бюджету України на 2018 рік додатково обсяги освітньої субвенції в сумі не менше 6,7 млрд. гривень.

9. Забезпечити загальноосвітні навчальні заклади з чисельністю учнів до 25 осіб освітньою субвенцією з метою їх збереження, недопущення вивільнення педагогічних та інших працівників, дотримання конституційного права дітей на отримання повної загальної середньої освіти незалежно від їх місця проживання, порушеного Законом України від 24.12.2015 № 911-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України».

10. Забезпечити в проекті Державного бюджету України на 2018 рік розподіл обсягів освітньої субвенції між місцевими бюджетами, виходячи з кількості ставок педагогічних працівників, визначеної на підставі фактичної наповнюваності класів з дотриманням вимог Державних стандартів початкової, базової і повної загальної середньої освіти та інших законодавчих актів.

11. Передбачити в проекті Державного бюджету України на 2018 рік обсяги додаткової дотації обласним бюджетам на фінансування переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти в обсязі не менше 30,0 млрд. гривень.

12. Збільшити обсяги видатків на підготовку кадрів вищими навчальними закладами III-IV рівнів акредитації з урахуванням підвищення рівня мінімальної заробітної плати, величини законодавчо визначеного прожиткового мінімуму на працездатну особу, прогнозного рівня інфляції.

13. Збільшити обсяги видатків на виплату академічних стипендій студентам вищих навчальних закладів пропорційно збільшенню прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

14. Не допустити передачу фінансування державних вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації з державного бюджету на місцеві бюджети, зберегти на перехідний період до 2019 року чинний порядок їх фінансування за рахунок державного бюджету.

 

Бюро президії ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори