Фінансування освіти на місцях – відповіді від обласних рад та ОДА (оновлено)

Як уже повідомлялося, ЦК Профспілки працівників освіти і науки України спрямував листи до усіх обласних рад та обласних державних адміністрацій з приводу необхідності вжиття заходів для поліпшення стану фінансового забезпечення закладів і установ освіти, що фінансуються з місцевих бюджетів.

На лист Профспілки надходять відповіді від місцевої влади.

Так, Полтавська обласна рада повідомляє, що відповідно до пунктів З, 13 частини першої статті 44 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» повноваження щодо ефективного використання фінансових ресурсів, забезпечення розвитку усіх видів освіти делеговано відповідним місцевим державним адміністраціям.

У зв’язку з вищевикладеним звернення Профспілки надіслано за належністю до Полтавської обласної державної адміністрації, від якої й буде надана відповідь.

Дніпропетровська обласна рада, поінформувала, що обсяг освітньої субвенції з державного бюджету обласному бюджету становить 563,8 млн грн.

За інформацією департаменту освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації заборгованості із виплати заробітної плати з нарахуваннями педагогічним працівникам комунальних закладів, що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ та міст Дніпропетровської області, немає. Головним розпорядником за освітньою субвенцією з державного бюджету місцевим бюджетам є Міністерство освіти і науки України.

Обсяг освітньої субвенції місцевим бюджетам області розрахований Міністерством освіти і науки України на підставі статистичних даних, поданих міськими радами, райдержадміністраціями та об’єднаними територіальними громадами. Питання стосовно забезпечення дотримання вимог статті 61 Закону України «Про освіту» щодо розміру посадових окладів та ставок педагогічних та науково-педагогічних працівників та спрямування залишків освітньої субвенції, що утворилися на 1.01.2018 у місцевих бюджетів, на оплату праці належить виключно до компетенції місцевих органів влади.

Дніпропетровська обласна рада також повідомила, що звернеться до Кабінету Міністрів України стосовно збільшення обсягів освітньої субвенції тим місцевим бюджетам області, де виникла така необхідність.

Тернопільська обласна рада листом повідомила, що питання фінансового забезпечення закладів і установ освіти Тернопільської області, буде розглянуто на черговому засіданні постійної комісії Тернопільської обласної ради з питань освіти, науки, молодіжної політики і спорту.

Тернопільська обласна державна адміністрація також розглянула звернення ЦК Профспілки та повідомила, що з метою відновлення справедливості в оплаті праці обласна державна адміністрація звернулася в Міністерство освіти і науки України (лист від № 03-1344/32-05) з пропозицією внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 11 січня 2018 р. № 22 «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників», а саме: доповнити пунктом З «Органи місцевого самоврядування можуть приймати власне рішення про підвищення на 10 % посадових окладів (ставок заробітної плати) педагогічних працівників закладів та установ освіти, що фінансуються за рахунок місцевих бюджетів».

Також у лютому відбулося засідання обласної тристоронньої соціально-економічної ради «Про стан виконання зобов’язань Територіальної угоди про регулювання соціально-економічних і трудових відносин в Тернопільській області на 2017-2018 роки у 2017 році» за участю представників обласної державної адміністрації, обласної ради профспілок та спільного представницького органу роботодавців області.

За результатами засідання обласна тристороння соціально-економічна рада звернулася до Уряду про прийняття необхідних рішень з метою підвищення заробітної плати зазначеної категорії педагогічних працівників з 1 квітня 2018 року.

Миколаївська обласна рада повідомила ЦК Профспілки, що лист уже було розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань культури, науки і освіти, сім'ї та молоді, спорту 21 березня 2018 року.

Рекомендації щодо розгляду цього питання направлено на адреси облдержадміністрації, департаменту освіти і науки облдержадміністрації, райдержадміністрацій, районних, міських рад та голів ОТГ для розгляду питання по суті, вжиття заходів відповідного реагування з метою вирішення порушених питань та інформування Вас за результатами розгляду.

Вінницька обласна рада поінформувала, що звернення Профспілки направлено до Вінницької обласної державної адміністрації. Днями звідки також отримано відповідь, що за результатами розгляду та враховуючи висновок постійної комісії обласної дано доручення Департаменту освіти і науки облдержадміністрації спільно з Департаментом фінансів облдержадміністрації надати роз’яснення щодо можливостей вирішення порушених у листі питань.

Чернігівська обласна рада направила на лист Профспілки відповідь від Чернігівської обласної державної адміністрації, де вказується, що упродовж останніх років фінансові можливості місцевих бюджетів Чернігівщини вкрай обмежені, близько 90% всього ресурсу спрямовується та забезпечення першочергових потреб установ (оплата праці, комунальні послуги й енергоносії, придбання продуктів харчування і медикаментів, виплата стипендій тощо).

За даними Департаменту фінансів Чернігівської облдержадміністрації одними із основних чинників нестачі коштів є недостатність обсягів трансфертів з державного бюджету (освітня, медична субвенції, додаткова за дотація), обмеженість власних фінансових ресурсів, нерівномірність розподілу доходів та видатків між бюджетами.

Також було наголошено, що питання фінансового забезпечення бюджеті їх закладів, у тому числі і освітніх, знаходиться на постійному контролі органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. У разі неможливості вирішення проблеми нестачі коштів на рівні регіону, з урахуванням усіх можливих заходів, готуються звернення до Уряду та центральних органів виконавчої влади щодо збільшення для області трансфертів з державного бюджету

Одеська обласна державна адміністрація повідомила ЦК Профспілки, що за результатами проведеного детального аналізу незабезпеченості в видатках на оплату праці педагогічних працівників закладів освіти Одеської області. Департаментом фінансів обласної державної адміністрації направлено лист від 03.03.2018 №314/03.02-23/772 до Міністерства фінансів України щодо виділення додаткових коштів у вигляді освітньої субвенції на загальну суму 62644,7 тис. грн.

Питання щодо підвищення у 2018 році посадових окладів (ставок заробітної плати) іншим категоріям педагогічних працівників (у тому числі педагогічних працівників закладів дошкільної та позашкільної освіти) та науково-педагогічних працівників буде розглянуто за результатами виконання Державного бюджету України за І півріччя 2018 року у відповідності до чинного законодавства

У свою чергу, Рівненська обласна державна адміністрація повідомила, що обсяг освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам Рівненської області на 2018 рік затверджений Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» в сумі 2 626,4 млн. грн. та збільшений загалом по області порівняно з минулим роком на 20,8 %.

Згідно з оперативною інформацією райдержадміністрацій, міськвиконкомів міст обласного значення та виконавчих комітетів об’єднаних територіальних громад, окрім коштів освітньої субвенції, на заробітну плату педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти за рахунок власних доходів місцевих бюджетів спрямовано 86,5 млн. гривень.

Разом з тим, за проведеним аналізом в розрізі місцевих бюджетів у співставних умовах ріст затвердженого на 2018 рік фонду оплати праці педагогічних працівників у 17 місцевих бюджетах складає менше визначеного законодавством росту посадових окладів педагогічних працівників (21,1%).

З метою недопущення виникнення кредиторської заборгованості за вказаними видатками, уникнення соціальної напруги в педагогічних колективах обласна державна адміністрація звернулась до головного розпорядника коштів освітньої субвенції – Міністерства освіти і науки України, з проханням виділити за рахунок резерву освітньої субвенції для місцевих бюджетів Рівненської області кошти в сумі 120,4 млн. гривень.

Запорізька обласна державна адміністрація поінформувала ЦК Профспілки, що Кошти на підвищення заробітної плати педагогічних працівників з 1 січня 2018 року, оплата праці яких здійснюється за рахунок освітньої субвенції, були передбачені при її розрахунку на 2018 рік.

За даними фінансової звітності за станом на 1.03.2018 кредиторська заборгованість з виплати заробітної плати працівникам закладів освіти, які фінансуються з місцевих бюджетів Запорізької області, відсутня.

Кіровоградська обласна рада на лист Профспілки повідомила, що у січні-лютому 2018 року педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти області виплату надбавки за престижність педагогічної праці здійснено в середньому розмірі 18 %. З окремими територіями проведено роботу щодо підвищення розміру виплат надбавки за престижність педагогічної праці.

Здійснюється диференціація заробітної плати працівників, які отримують заробітну плату на рівні мінімальної, шляхом встановлення надбавок і доплат.

Станом на 28 березня 2018 року заробітну плату педагогічним працівникам закладів освіти області, оплата праці яких здійснюється за рахунок коштів освітньої субвенції та за рахунок місцевих бюджетів, виплачено в повному обсязі. Заборгованість із виплати заробітної плати відсутня.

Кіровоградська обласна державна адміністрація у свою чергу, у листі звернула увагу, що у січні-лютому 2018 року педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти області виплата надбавки за престижність педагогічної праці здійснена у середньому розмірі 18%. З окремими територіями проведена робота щодо підвищення розміру виплат надбавки за престижність педагогічної праці.

Здійснюється диференціація заробітної плати працівників, які отримують заробітну плату на рівні мінімальної, шляхом встановлення надбавок та доплат.

Заборгованість із виплати заробітної плати відсутня, а обласною державною адміністрацією спільно з органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування здійснюється моніторинг недостатності обсягу освітньої субвенції, за результатами якого вживаються відповідні заходи.

Закарпатська обласна державна адміністрація на звернення Профспілки повідомила, що у містах обласного значення та окремих ОТГ виникла потреба у додаткових обсягах освітньої субвенції з державного бюджету на оплату праці з нарахуваннями педагогічного персоналу.

Крім того, станом на 1.04.2018 року у 10 із 13 районів області не забезпечено асигнуваннями потребу в коштах на оплату праці з нарахуваннями непедагогічних працівників установ загальної освіти в сумі 57 054,6 тис.грн. та працівників дошкільної освіти – 42 948,5 тисяч гривень.

Також було зазначено, що напрями розподілу залишку освітньої субвенції в межах законодавства визначаються на підставі клопотань відповідних органів з питань освіти, які є головними розпорядниками коштів освітньої субвенції на місцях і володіють вичерпною інформацією щодо необхідності першочергового її спрямування.

Чернівецька обласна державна адміністрація поінформувала ЦК Профспілки, що у 2018 році з державного бюджету Чернівецькій області передбачено освітню субвенцію у загальній сумі 1688,8 млн. грн, що більше на 441,3 млн. грн або 35,4 % у порівнянні із 2017 роком.

Станом на 1.01.2018 року залишки коштів освітньої субвенції по Чернівецькій області становлять 70943,9 тис. грн, з них 40600,0 тис. грн – це залишок нерозподілених цільових видатків відповідно до розпоряджень Кабінету Міністрів України від 16.12. 2015 № 1340-р, 16.11.2016 № 827-р та 18.12.2017 №929-р. За інформацією ОДА було здійснено розподіл залишку цільових коштів освітньої субвенції у загальній сумі 39399,4 тис.грн, який спрямовано районним бюджетам, бюджетам об’єднаних територіальних громад та бюджетам міст обласного значення.

Черкаська обласна державна адміністрація на лист ЦК Профспілки відповіла, що на цей час проблема із забезпеченістю достатнім фінансовим ресурсом бюджетних установ відчутна по усіх місцевих бюджетах області. За даними фінансових управлінь на 1.04.2018 розрахунковий дефіцит коштів лише по видатках на виплату заробітної плати працівникам освітньої галузі становить 178,3 млн грн, в тому числі по видатках за рахунок освітньої субвенції – 134 млн грн.

З метою врегулювання зазначеного питання, обласною державною адміністрацією направлено звернення до міністерств фінансів, освіти і науки України щодо збільшення обсягу освітньої субвенції для забезпечення виплати заробітної плати педагогічним працівникам навчальних закладів області.

Івано-Франківська обласна рада листом повідомила, що питання своєчасної виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ і фінансової забезпеченості місцевих бюджетів постійно перебуває на контролі в обласні раді та неодноразово розглядалися засіданнях постійних комісій обласної ради.

Крім цього, відповідно до пункту другого вказаного вище рішення головам районних державних адміністрацій, головам районних рад, міським головам міст обласного значення, головам об’єднаних територіальних громад рекомендовано спрямовувати нерозподілені вільні залишки коштів загального фонду, які склалися станом на 01.01.2018 року, та кошти від перевиконання дохідної частини місцевих бюджетів за відповідні звітні періоди в першу чергу на виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ.

Полтавська облдержадміністрація повідомила, що конкретні розміри виплат працівникам закладів освіта, що фінансуються з місцевих бюджетів Полтавської області, визначаються керівниками структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій (виконавчих органів місцевих рад) з питань освіти, керівниками закладів освіти відповідно до діючих умов оплати праці та в межах затверджених бюджетних (кошторисних) призначень на відповідну мету.

Донецьк обласна державна адміністрація поінформувала, що згідно затвердженої формули розподіл обсягу освітньої субвенції між місцевими бюджетами здійснюється на підставі розрахункових показників фінансових нормативів бюджетної забезпеченості; контингентів учнів усіх типів закладів загальної середньої освіти станом на 5 вересня року, що передує поточному бюджетному періоду; контингентів учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти станом на 1 січня року, що передує плановому бюджетному періоду, та контингентів студентів станом на 1 жовтня року, що передує плановому бюджетному періоду; навчального плану; заробітної плати вчителів; коригуючих коефіцієнтів та відповідних коефіцієнтів приведення кількості учнів, розрахункової та нормативної наповнюваності груп та класів, кількості годин навчальних планів, кількості ставок педагогічного персоналу, кількості ставок вихователів тощо.

Харківською обласною державною адміністрацією також розглянуто лист від Профспілки і поінформовано, що У 2018 році заклади загальної середньої освіти області фінансуються за рахунок коштів освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (3222,3 млн. грн), додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам (671,4 млн. грн), інші заклади освіти - за рахунок коштів місцевих бюджетів (4451,0 млн. грн).

У місцевих бюджетах на 2018 рік у повному обсязі передбачені видатки на оплату за завідування навчальними кабінетами, які пройшли атестацію відповідно до Положення про навчальні кабінети загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 20.07.2014 №601.

Матеріальна допомога педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти області на оздоровлення передбачена у розмірі посадового окладу усіма місцевими бюджетами.

З метою забезпечення у повному обсязі видатків на оплату праці працівників закладів освіти області органами місцевого самоврядування спрямовуються залишки невикористаної у 2017 році освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам в першу чергу на  оплату праці педагогічних працівників.

Херсонська обласна державна адміністрація повідомила, що забезпечення своєчасної та в повному обсязі виплати заробітної плати педагогічним працівникам області визначено пріоритетним завданням і перебуває на постійному контролі.

Понадпланові надходження до місцевих бюджетів області, які станом на 1 квітня 2018 року склались у сумі 121302,4 тис. грн, та нерозподілений вільний залишок бюджетних коштів місцевих бюджетів області, який станом на 01 квітня поточного року складає 250979,3 тис.грн. Питання про розподіл вільних залишків освітньої субвенції по районам та об’єднаним територіальним громадам внесено на розгляд чергових сесій місцевих рад.

У свою чергу, депутати Херсонської обласної ради VII скликання звернулися до Кабінету Міністрів України щодо забезпечення належних умов оплати праці та виплати надбавок педагогічним працівникам у області.

Київська обласна державна адміністрація на лист ЦК Профспілки повідомила, що Департаментом освіти і науки проводиться аудит виконання бюджету за 2017 рік та аналіз видатків, затверджених на 2018 рік, в галузі освіти.

За результатами аналізу звітів провиконання місцевих бюджетів за І півріччя та використання освітньої субвенції Міністерству освіти і науки України буде надано інформацію про нестачу коштів на виплату заробітної плати до кінця поточного року.

Департамент освіти і науки облдержадміністрації на виконання рекомендацій постійної комісії Миколаївської обласної ради з питань культури, науки і освіти, сім’ї та молоді, спорту про розгляд листа Профспілки щодо сприяння у вирішення проблемних питань закладів і установ освіти Миколаївської області повідомив, що здійснюється контроль за виплатою заробітної плати працівників закладів освіти по Миколаївській області.

Станом на поточну дату в закладах освіти Миколаївської області забезпечено виплату заробітної плати в повному обсязі, переведення працівників на неповний робочий день та відправлення працівників закладів освіти у примусові відпустки без збереження заробітної плати не здійснювалося.

Запорізька обласна рада відповіла, що питання порушене у листі Профспілки було розглянуто на засідання постійної комісії обласної ради з гуманітарних питань, за результатами розгляду Постійна комісія дійшла висновку, з метою більш детального вивчення питання, рекомендувати Департаменту освіти і науки облдержадміністрації опрацювати питання щодо оплати праці педагогічних працівників та надати відповідні пропозиції до Постійної комісії.


Профспілка й надалі триматиме питання на контролі й інформуватиме про дії місцевої влади щодо фінансування освіти у областях та підвищенням рівня оплати праці педагогічних працівників закладів освіти.
Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори