Медовий Спас-2018: що святимо, головні заборони та прикмети

14 серпня православні християни святкують Медовий Спас, у народі – Маковія.

У цей день прийнято вшановувати воду, пекти пряники, пироги та млинці з медом і маком. У церквах освячують мед і маковійчики (букети квітів). У букетах обов'язково має бути кілька головок стиглого маку, гілочка калини, яка символізує дівоче щастя, овес (символ достатку і багатого врожаю), соняшники (дарують сонце і тепло), полин – захисник від нечисті. Також можна додати до загальної композиції традиційні осінні квіти – айстри, жоржини, гвоздики.

Кажуть, що викидати маковійчики не можна. Навпаки, їх потрібно зберігати в будинку, бажано біля ікон, як оберіг.

 З 14 серпня також починається Успенський піст – він триватиме два тижні. У народі Успенський піст здавна вважався найприємнішим і легким, тому що основу пісного столу складають молода картопля, гриби і в цей час дозрівають овочі та фрукти.

Кажуть, що Перший Спас – це проводи літа. З цього дня починають відлітати ластівки.

 

Що не можна робити в свято Медового Спаса-2018

Не варто купатися. Люди вірили, що на Медовий Спас закінчується літо. Тому можна потонути або захворіти. Це пов’язано з тим, що ночі ставали прохолодними.

Не треба працювати і прибирати в будинку. Це краще завершити напередодні. Як і в будь-яке церковне свято, люди повинні відпочивати.

Не можна злитися і лаятися. Особливо з близькими і родичами. Вважається, що цього дня всі негативні побажання на адресу інших людей повернуться сторицею.

Не можна голосно говорити, гучно святкувати. Бджоли на це погано реагують. Оскільки в цей день збирали мед, шум ускладнював процедуру.

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України
0
14 серпня 2018
3 505

Схожі публікації


Догори