Чистий четвер – день весняного очищення

Чистий (Великий) четвер у 2018 році християни східного обряду відзначають 5 квітня. Це один з найважливіших днів Страсного тижня перед святом Великодня.

Якщо брати першооснову з Біблії, то Чистий четвер є першим з трьох днів, які ще називають «Велике тридення» в християнстві.

Саме у четвер Ісус Христос встановив Таїнство Євхаристії на Таємній Вечері, а також був заарештований первосвящениками та засланний у темницю.

 Чисті помисли і оселя 

Чистий четвер має велику магічну силу. Чистоті сьогодні відводиться головне місце. Причому чистота повинна здійснюватися не тільки фізично – прибирання будинку, купання, а й духовно – необхідно позбутися поганих думок.

Вранці Чистого четверга прийнято вмитися зі срібла, тобто зі срібною монетки або ложки. Вважається, що таким способом людина обдаровує себе не тільки міцним здоров’ям, але і красою. А якщо ж скупатися до сходу сонця – то людина може насититися благодатною силою. Вважається, що цей звичай допомагає залишатися щасливим і успішним цілий рік.

Крім того, в Чистий четвер необхідно влаштувати генеральне прибирання в будинку. Необхідно винести все сміття з дому, позбутися мотлоху, перемити весь посуд.

Крім того в Чистий четвер прийнято пекти паски. З самого ранку господині ставлять тісто, щоб воно піднімалося. А ближче до вечора, прочитавши всі необхідні молитви, приступають до святкової випічки.

У народі існує повір’я, що по тому, які вийшли паски, можна судити як пройде весь рік до наступного Великодня. Якщо паски вийшли пишні і смачні, то майбутній рік принесе тільки радість. А в разі, якщо випічка не вдалася – рік має бути складним.

 

Заборони та прикмети цього дня

Оскільки цей день пов’язано з очищенням тіла, душі і житла від бруду, ті, хто в Чистий четвер у будинку бруд розводив, весь рік будуть жити в бруді й сварках.

Не можна віддавати з дому нічого цінного, а також позичати гроші, тому що разом з цінностями можна «віддати» і благополуччя.

Під час приготування їжі не можна порушувати піст. Це особливо тяжке випробування для тих господинь, які звикли знімати пробу з приготованих страв.

Щоб весь рік був фінансово успішним, в Чистий четвер потрібно порахувати всі свої заощадження. Зробити це потрібно тричі, перебуваючи на самоті: рано вранці, вдень і після заходу сонця.

Якщо підстригти волосся в Чистий четвер, вони будуть густими і здоровими. Цього дня потрібно підстригатися тим, хто хоче позбутися головного болю.

Існує давня прикмета на кохання, яку напередодні свята проводили молоді дівчата. Щоб зустріти другу половинку, рушник після купання в Чистий четвер потрібно освятити в церкві на Великдень, а потім віддати його у вигляді милостині.

 
Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України
0
5 квітня 2018
3 410

Схожі публікації


Догори