Органи місцевого самоврядування не встановлюють надбавки педпрацівникам

– Чи може зменшуватися надбавка за престижність праці педагогічним працівникам на підставі рішення депутатів ради ОТГ?

Постановою Кабінету Міністрів України від 11.01.2018 № 23 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 23.03.2011 № 373, якими  граничний розмір надбавки педагогічним працівникам закладів та установ освіти збільшено з 20% до 30% посадового окладу (ставки заробітної плати). Обмежено мінімальний розмір надбавки всім педагогічним працівникам величиною не менше 5%.

Зазначеною постановою не передбачено диференціації керівником закладу розміру надбавки залежно від кваліфікаційної категорії працівника, стажу педагогічної роботи, типу навчального закладу, додатково виконуваних робіт тощо. Постанова Кабінету Міністрів України від 23.03.2011 № 373, з урахуванням змін, внесених постановою № 23, не містить також норм про надання права керівникові встановлювати надбавку відповідно до особистого внеску працівника у загальні результати роботи закладу.

Відповідно до зазначених постанов право на отримання з 1 січня 2018 року надбавки в граничному розмірі 30% мають керівники закладів загальної середньої освіти, заступники керівників, посади яких віднесено до педагогічних працівників, вчителі. Розмір надбавки не може бути менше 20%, оскільки такий її розмір має встановлюватися згідно з пунктом 6.3.20 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2020 роки, яким Сторони Угоди рекомендують керівникам закладів освіти встановлювати її в максимальному розмірі.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 1 липня 1993 року № 3356-XII, положення галузевої угоди діють безпосередньо і є обов'язковими для всіх суб’єктів, що перебувають у сфері дії сторін, які підписали угоду. Згідно з пунктом 1.4 Угоди її положення діють безпосередньо та поширюються на працівників закладів освіти, які перебувають у сфері дії сторін Угоди, і є обов'язковими для включення до колективних договорів, угод нижчого рівня.

На підставі цих пунктів Галузевої угоди надбавка в розмірі 20% має виплачуватися з 1 січня 2018 року педагогічним працівникам закладів дошкільної, позашкільної, професійно-технічної, вищої, післядипломної освіти, методичних установ тощо,  а з 1 вересня 2018 року – в розмірі від 20% до 30 % включно.

Відповідно до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України  № 373 розмір надбавки встановлюється керівником закладу. 

Органи місцевого самоврядування такими повноваженнями не наділені.

Згідно з частиною 3 статті 24 Закону України «Про місцеве самоврядування»  органи місцевого самоврядування та їх посадові особи діють лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією і законами України, та керуються у своїй діяльності Конституцією і законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України.

Частиною четвертою статті 77 Бюджетного кодексу України обласні, міські, районні, селищні, сільські ради при затвердженні відповідних бюджетів зобов’язано враховувати у першочерговому порядку потребу в коштах на оплату праці працівників бюджетних установ відповідно до встановлених законодавством України умов оплати праці та розміру мінімальної заробітної плати.

Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори