Україна вшановує своїх захисників

14 жовтня уже 6 років поспіль Україна на державному рівні вшановує своїх захисників. Щорічне державне свято встановлено Указом Президента України «Про День захисника України» від 14 жовтня 2014 року № 806 на відзначення мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу.

За українським календарем це ще й свято Покрови Пресвятої Богородиці та День козацтва. Саме у цей день Український інститут національної пам’яті свого часу запропонував відзначати День захисника, покликаючись на історичні традиції вшанування українського війська. Таким чином українці засвідчують політичну спадковість сучасної Української держави від Русі, козацтва, визвольного руху.

Нині, у 2019 році, до цього свята Український інститут національної пам’яті підготував інформаційну кампанію та низку заходів під гаслом «День захисника України. 1000 років нашому війську».

Як відомо, в українській традиції Покрова тісно пов’язується із ідеями захисту від ворогів: згідно літописів князь Ярослав Мудрий віддав Київ і всю Русь під покров Божої Матері.

Церква Покрови Пресвятої Богородиці була головною на Запорізькій Січі, а 14 жовтня одним з найважливіших днів для козаків – тоді вони проводили свої ради, на яких вибирали нового гетьмана або кошового отамана.

У 20 столітті козацькі традиції наслідували борці за незалежність України – Армія Української Народної Республіки та Українська повстанська армія. 

Щиро вітаємо наших захисників та захисниць із Днем захисника України – святом, яке увібрало в себе багаті і славні ратні традиції, уособлює мужність і героїзм оборонців та визволителів рідної землі на всіх етапах її історії.

Висловлюємо сердечну подяку кожному, хто проявив героїзм, справжній український бойовий дух під час захисту свободи, суверенітету та територіальної цілісності нашої держави. На вашій сміливості, відданості та небайдужості тримається надія всього нашого народу на мирне небо.

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України
1
12 жовтня 2019
2 231

Схожі публікації


Догори