Звернення європейських профспілок освіти щодо законопроектів, які порушують права працівників

На адресу ЦК Профспілки працівників освіти і науки України надійшов лист підтримки у боротьбі проти прийняття рабського трудового законодавства від Європейського комітету профспілок освіти та Європейської федерації профспілок громадського обслуговування. 

У листі, зокрема, наголошується, що працівники громадського обслуговування в Європі стурбовані наслідками прийняття нового законодавства про працю для працівників в Україні.

«Ми просимо Вас відкликати законопроекти та розпочати процес реального діалогу та консультацій із профспілками.

Цим листом Європейський комітет профспілок освіти (ЄКПО), який представляє 132 профспілки освітян, а це 11 мільйонів вчителів та викладачів різних рівнів дошкільної освіти, початкової освіти, середньої освіти, професійно-технічної освіти та підготовки, а також вищої освіти та сфери наукових досліджень, разом із Європейською федерацією профспілок громадського обслуговування (ЄФПГО), яка представляє 265 профспілок та мільйони працівників громадського обслуговування в таких галузях, як охорона здоров’я та соціальні служби, місцева, регіональна та національна адміністрація, муніципальні та інші комунальні служби в усіх країнах Європи, демонструють свою підтримку та солідарність зі своїми членськими організаціями в Україні.

Разом з українськими профспілками ми висловлюємо обурення з приводу внесення 28 грудня 2019 року Кабінетом Міністрів України до Верховної Ради України нового проекту закону «Про працю» без своєчасних консультацій з профспілками, в обхід численних положень національного законодавства, які передбачають такі консультації. Текст законопроекту, який позбавить працівників правового захисту, а профспілки – можливості їх захищати, було надіслано профспілкам 27 грудня за півтори години до засідання Уряду, на якому його було схвалено.

«Ми вимагаємо відкликати законопроект і відкласти будь-які офіційні читання у Верховній Раді... Європейський комітет профспілок освіти та Європейська федерація профспілок громадського обслуговування продовжують уважно стежити за ситуацією та будуть підтримувати своїх членів у боротьбі за соціальний діалог та дотримання прав профспілок в Україні», – йдеться у листі. 


Завантажити переклад листа list_pdtrimki.pdf [190.39 Kb][185] Завантажити Переглянути документ онлайн

Завантажити документ мовою оригіналу draft_jointsolidarity-letter_ukraine.pdf [364.06 Kb][93] Завантажити Переглянути документ онлайн  

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори