Висновки роботи моніторингової Місії глобальних профспілок в Україні

27 лютого 2020 року в ІА «Укрінформ» відбулася пресконференція – «Які висновки зробила моніторингова місія глобальних профспілок в Україні», організована Федерацією профспілок України.

Учасники пресконференції:

  • Лука Вісентіні – генеральний секретар ЄКП та ПЄРР, глава місії;

  • Ліна Карр – конфедеративний секретар ЄКП;

  • Оуен Тюдор – заступник генерального секретаря МКП;

  • Григорій Осовий – голова Спільного представницького органу профспілок; представники членських організацій національних репрезентативних профцентрів;

  • Михайло Волинець – голова Конфедерації вільних профспілок України.

Відкрив роботу заходу Голова ФПУ Григорій Осовий, який подякував Місії Європейської конфедерації профспілок – Міжнародної конфедерації профспілок – Пан’європейської регіональної ради за приїзд та підтримку.

Представники Місії глобальних профспілок, підбиваючи підсумки візиту до України, наголосили, що мета візиту до України – це прояв солідарності з профспілками України щодо захисту трудових прав та гарантій українських працівників. Зокрема, щодо необхідності змін у законопроєкті №2708, яким пропонується запровадити нове трудове законодавство. І найперше, що вони очікують від реформування цього трудового законодавства, – це публічності і залучення усіх сторін соціального діалогу.

Генеральний секретар Європейської конфедерації профспілок Лука Вісентіні спілкуючись із журналістами зауважив, що очевидно, існує проблема довіри між профспілками і урядом. «І я відчуваю, що наша Місія спромоглася допомогти подолати цю проблему довіри. Ми маємо надію, що заяви і обіцянки, які нам дали представники української влади, стануть публічними», – сказав він.

Також обговорювалося питання соціального діалогу при ухваленні важливих законопроєктів. Члени місії зауважили, що законопроєкт, яким пропонується ухвалити новий Трудовий кодекс, розроблявся без належної участі усіх соціальних партнерів та залучення їх до розробки цих законопроектів. І це є неприйнятним.

Лука Вісентіні повідомив, що вони отримали обіцянку і зобов’язання від вдали, що ситуація зміниться.

«Наразі вже створена тристороння робоча група, а результати її напрацювань будуть повністю враховані при роботі над трудовим законодавством», – виразив сподівання генеральний секретар ЄКП.

Представники місії зауважили, що зарплати в Україні є найнижчими у Європі, і наразі недостатньо декларувати кримінальну відповідальність за невиплату зарплат, треба зробити так, аби держава брала на себе відповідальність за виплату зарплат.

За словами Вісентіні, члени місії мали робочі зустрічі з міністром розвитку економіки Тимофієм Миловановим, міністром соціальної політики Юлією Соколовською, головами парламентських комітетів з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, з питань європейської інтеграції. Також відбулися зустрічі в офісі уповноваженої Верховної Ради з прав людини, в представництвах Європейського Союзу та Міжнародної організації праці в Україні.

Члени місії також повідомили, деякі їхні зустрічі пройшли у досить напруженій обстановці. Але сторона влади все ж визнала необхідність врахування зауважень до реформи трудового законодавства, яку планують здійснити в Україні.

 
Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори