Щодо роботи працівників закладів освіти дистанційно

Відповідно до статті 29 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19 та з урахуванням рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 10.03.2020 Кабінет Міністрів України постановою від 11.03.2020 № 211 установив з 12 березня до 3 квітня 2020 р. на усій території України карантин, заборонивши:

  • відвідування закладів освіти її здобувачами;

  • проведення всіх масових заходів, у яких бере участь понад 200 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Спортивні заходи дозволяється проводити без участі глядачів (уболівальників).

Рекомендації керівникам департаментів (управлінь) освіти і науки обласних, Київської міської державних адміністрацій, керівникам закладів освіти всіх форм власності викладено у листах Міністерства освіти і науки №1/9-154 від 11 березня 2020 року та від 13.03.2020 № 1/9-161.

У листах, зокрема, вказується про необхідність розроблення заходів що забезпечення проведення навчальних занять за допомогою дистанційних технологій та щодо відпрацювання занять відповідно до навчальних планів після нормалізації епідемічної ситуації. Міністерство освіти і науки України також рекомендує розробити заходи щодо часткового переведення працівників на роботу в дистанційному режимі.

Президент України з метою протидії поширенню коронавірусу в Україні звернувся особисто до керівників підприємств щодо можливості дозволити працівникам працювати вдома - дистанційно. Особливо мова йде про тих працівників, у кого є діти й немає з ким їх залишити через карантин у школах та дитячих садках.

Рекомендації щодо організації роботи працівників дистанційно надано також Міністром охорони здоров’я України.

У зв’язку з оголошенням карантину Міністерство освіти і науки України рекомендує керівникам закладів освіти організувати роботу працівників закладів освіти дистанційно.

Статтею 179 Кодексу законів про працю України передбачена можливість працівникам (мама, батько, баба, дід чи інші родичі, які фактично доглядають за дитиною) працювати вдома - дистанційно.

На період карантину за педагогічними працівниками зберігається середня заробітна плата. Про це йдеться також у роз’ясненні МОН.

У зв’язку зі зверненнями педагогів, яких внаслідок запровадження карантину змушують брати неоплачувану відпустку, варто відзначити про незаконність таких рішень.

Відповідно до статті 113 Кодексу законів про працю України за час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров'я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток.

Педагоги можуть здійснювати дистанційне навчання шляхом викладання матеріалу під час скайп-конференцій, перевіряти домашні завдання через електронну пошту, надсилати тести для перевірки знань тощо.

Дистанційну роботу працівників необхідно запроваджувати наказом керівника закладу освіти.  


Завантажити зразок наказу zrazok-nakazu.doc [30.5 Kb][8104] Завантажити Переглянути документ онлайн  
Юридичний відділ ЦК Профспілки
карантин,Оплата праці

Схожі публікації


Догори