Глобальне опитування МКП: пандемія COVID-19 завдає шкоди здоров’ю і економічному добробуту працівників

Глобальні медичні та економічні наслідки пандемії розкриваються в першому глобальному опитуванні Міжнародної конфедерації профспілок щодо впливу COVID-19, в якому взяли участь 109 профоб'єднань з 86 країн (28 із 36 країн Організації економічного співробітництва та розвитку і 15 країн G20).

Проведене опитування є частиною регулярного моніторингу реакції урядів і роботодавців на пандемію коронавірусу. У найближчі місяці Міжнародна конфедерація профспілок буде регулярно проводити подібні опитування серед членських організацій.

У більш ніж в половині країн (53%), які взяли участь в опитуванні, поширення коронавірусу стримується за допомогою національних карантинних заходів, таких як закриття шкіл і підприємств, які не є життєво важливими.

У 6 із 15 «групи двадцяти» (G20), які є рушійною силою світової економіки, в період з 17 по 23 березня 2020 року закрили не життєво важливі підприємства, і тільки в 50% країн надають безкоштовну медичну допомогу.

«Фінансові та гуманітарні наслідки пандемії COVID-19 будуть ми будемо відчувати ще довгі роки, якщо уряди не захистять працівників, ланцюги постачань і малий бізнес. Оскільки магазини закриваються, а попит падає у країнах G20, які є двигуном світової економіки, в найближчі тижні будуть відчутні наслідки для глобальних ланцюгів постачань і мільйонів працівників, які залежать від них.

Лідери країн G20 на віртуальній зустрічі на цьому тижні не повинні бути захоплені зненацька – якщо працівники бачать наступ кризи, світові лідери також повинні бачити його. Тільки плануючи дії щодо подолання гуманітарної та економічної кризи на майбутній рік, ми зможемо захистити життя і засоби для існування людей та стабілізувати економіку», – заявила Генеральний секретар МКП Шаран Барроу.

«Економічні наслідки пандемії COVID-19 широкомасштабні, а ВООЗ заявляє, що пандемія тільки набирає обертів. Половина всіх урядів закрила підприємства, які не є життєво важливими (крім продовольчих магазинів і аптек). Шість з 15 країн G20 (40%) – найбільших економік світу – закрили підприємства, які не є життєво важливими, крім супермаркетів і аптек.

Незважаючи на ці необхідні зміни, більше країн (29%) надають фінансову допомогу бізнесу, аніж відпустки через хворобу або неповний робочий день: тільки в 23% країн надають тимчасову відпустку для осіб, які здійснюють догляд, і тільки в 21% країн надають відпустку через хворобу для всіх або деяких груп працівників. Перша реакція багатьох урядів була недостатньою, і, оскільки ситуація швидко змінюється, вони повинні активізуватися», – зазначила Шаран Барроу.

Медичні працівники, працівники сфери транспорту, а також підприємства роздрібної торгівлі та сфери послуг найбільше постраждали від пандемії через ризик зараження, а також через брак засобів індивідуального захисту.

З особливими проблемами зіштовхнулися працівники неформальної економіки, малих підприємств і самозайняті, а також працівники платформ / гіг-економіки у зв’язку зі зниженням попиту через закриття підприємств для припинення поширення вірусу.

Є ранні ознаки різкого скорочення експорту в таких галузях, як текстильна промисловість, де економічний ризик пов'язаний зі зростанням обмежень на кордоні, а виробництво закривається або відкладається через відсутність попиту з боку країн-імпортерів.

«Державна підтримка сфери охорони здоров’я має життєво важливе значення, і уряди повинні гарантувати достатню оплачувану відпустку через хворобу для всіх працівників і забезпечення доходів, які збережуть робочі місця до того часу, коли можна буде зняти обмеження, викликані пандемією. Незважаючи на потреби мільйонів людей під час карантину, підтримка доходів і грошові виплати здійснюються тільки в 12% країн.

Вкрай необхідно, щоб лідери країн G20 розпочали активні дії і разом із нами через соціальний діалог дали відсіч цій глобальній кризі в галузі охорони здоров'я та економіки. Тільки шляхом збільшення скоординованої міжнародної допомоги, в тому числі для найбільш вразливих країн, ми зможемо зупинити цю пандемію, яка не знає кордонів», – заявила Шаран Барроу.

У п'ятнадцяти країнах G20:

 тільки в третини (5 із 15) забезпечуються гарантії зайнятості для тих, хто перебуває в самоізоляції;

– менш ніж у третині (4 із 15) надається оплачувана відпустка через хворобу для всіх працівників.

Опитування також виявило обмеження демократичних прав і свобод в результаті дій уряду, які повинні ретельно контролюватися:

– в 24 країнах використовуються додатки для стеження за людьми і поширенням вірусу;

– в 13 країнах відкладені місцеві або загальнонаціональні вибори.

Найбільш часто застосовуються урядами заходи для уповільнення поширення вірусу:

  • обмеження масових зборів (в 92% країн);

  • скасування спортивних заходів (у 88% країн);

  • закриття шкіл (в 84% країн);

  • самоізоляція людей і домогосподарств з симптомами вірусу (в 83% країн);

  • обмеження на поїздки для мандрівників, що прибувають в країну (в 82% країн).

У 65% країн заохочується перехід на роботу на дому для деяких працівників.

Більш ніж у половині країн (58%) уряди виділяють додаткове фінансування для системи охорони здоров'я.

Заходи, які найчастіше застосовуються урядами у відповідь на економічні наслідки епідемії:

  • надання безкоштовної медичної допомоги – в 50% країн;

  • гарантії зайнятості для тих, хто самоізолюється – в 34% країн;

  • податкові пільги для бізнесу – в 31% країн;

  • оплачувана відпустка через хворобу на період самоізоляції – в 29% країн;

  • фінансові пакети допомоги для бізнесу або секторів – у 29% країн.

Опитування показало, що 62% урядів добре реагують на кризу, але в 48% країн роботодавці погано реагують на потреби працівників.

7 з 15 урядів країн G20 реагують на кризу незадовільно.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори