1 Травня онлайн: звернення ФПУ до членів усіх профспілок

Міжнародний день праці відзначається у світі уже понад 120 років. У Першотравень працівники у 143 країнах, продемонструють солідарні дії на захист своїх прав, гідну працю та взаємну підтримку в прагненні жити в мирному, демократичному суспільстві. Але на жаль людство зустріне цей день в умовах світової пандемії COVID-19, що веде до втрати людських життів і завдає значної економічної шкоди в усьому світі.

У цей час ми є свідками найбільшої солідарності в історії людства.

Цей Першотравень об'єднуючи зусилля трудящих різних країн для перемоги над страшною хворобою пройде під гаслом: «Єдиний світ: робочі місця, доходи і соціальний захист!»

Сьогодні в умовах глобалізованої економіки перед міжнародним робітничим рухом, бойовим загоном якого є українські трудящі, стоїть питання не тільки подолання пандемії, що безумовно буде досягнуто, а збереження життя людей, які є рушійною силою кожної національної економіки.

У такій ситуації Федерація профспілок України – найчисельніша громадська організація з моменту введення карантинних заходів зайняла принципову послідовну позицію щодо дотримання владою і роботодавцями трудових, соціально-економічні прав та свобод громадян в усіх сферах економіки.

Завдання профспілок – захистити здоров'я працюючих на робочих місцях і особливо тих хто знаходиться на передньому краї оборони, надати соціальну і правову допомогу тим, хто втратив роботу, незаконно відправленим у неоплачувані відпустки,  допомогти людям старшого віку та соціально вразливим групам населення, які потребують додаткових заходів соціального захисту в цей особливий період. Ми повинні зробити так, щоб люди були поставлені вище за прибуток.

Результативність карантинних заходів зростає при умові дотримання трудових прав роботодавцями і ефективного їх представництва профспілками. Ризики для працівників зростають, коли вони не можуть колективно діяти для їхнього усунення.

Очевидно, що на фоні падіння економіки в 2020 році при карантинних обмеженнях люди стануть ще біднішими. Тому профспілки разом з роботодавцями запропонували владі об'єднавши зусилля реалізувати антикризові заходи по подоланню економікою України наслідків пандемії та посилення соціального захисту населення і справедливого розподілу доходів в інтересах усіх членів суспільства.

День праці має пройти під гаслами: «Здоров'я працівників понад усе!», «НІ трудовому рабству!», «Захистимо права працівників і профспілок!», «Роботу зарплату гідне життя!».

Зрозуміло, що провести заходи до Дня праці у звичному форматі неможливо. Тому Федерація профспілок України закликає профспілкових і громадських активістів, членів профспілок взяти активну участь у профспілкових Інтернет-конференціях, флешмобах, підготувати відеоролики в соціальних мережах, виступити в електронних ЗМІ,  щоб продемонструвати свою солідарність з трудящими усього світу в боротьбі за свої права.

Здоров'я всім вам і вашим родинам!

Федерація профспілок України

Схожі публікації


Догори