Профспілка проти законопроекту «Про працю» за авторством Мінекономіки

ЦК Профспілки розглянуто доопрацьований Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України проект Закону України «Про працю» та виголошено протест проти його прийняття.

Не підтримуються новації щодо зниження ролі держави в регулюванні трудових процесів та ігнорування ролі профспілок як суб’єкта соціально-трудових відносин.

Не можуть бути підтримані ініціативи про звуження змісту та обсягів прав працівників і мінімальних гарантій у сфері зайнятості, оплати та умов праці, зменшення ролі соціального діалогу і договірного регулювання колективних трудових відносин, скасування законодавчих актів у сфері праці.

Необґрунтовано розширюється перелік випадків коли може бути укладено строковий трудовий договір. Висловлено протест встановити обов’язкову строкову форму трудового договору для педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників, скасувати норму про скорочену тривалість робочого часу зокрема для учителів та лікарів.

Наголошено, що до мінімальної заробітної плати не повинні включаються всі доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційні виплати», а не лише за виплати за шкідливі умови праці, роботу у нічний, надурочний час, вихідні, святкові, неробочі дні, а також премії до святкових і ювілейних дат.

Зміни, запропоновані проектом щодо визначення мінімального окладу у розмірі, не меншому за 50% мінімальної зарплати не відповідають її суті, засвідчують про дискримінацію працівників залежно від джерел фінансування оплати їхньої праці.

Профспілка категорично не погоджується з пропозиціями щодо визначення розміру мінімальної заробітної плати з урахуванням фінансових можливостей державного бюджету.

Наголошено на необхідності передбачення в законопроекті норми, що мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) встановлюється у розмірі, що перевищує законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати.

Оплата праці працівників, що фінансуються з бюджету, має здійснюватися на підставі норм Законів України, актів Кабінету Міністрів України, а також колективно-договірного регулювання.

За працю працівників, зайнятих на роботах із важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці має здійснюватися підвищена, не менше як на 12% оплата, за роботу в нічний час – не менше 35%. Не можуть бути зменшені всі інші види оплати праці.

Профспілка вимагає дотримання норм ст. 22, 64 Конституції України щодо недопущення звуження змісту та обсягів мінімальних гарантій і наявних прав працівників, забезпечення пріоритету захисту працівника у трудових відносинах, а також дотримання ратифікованих Україною конвенцій МОП та інших міжнародних договорів у сфері праці та соціального захисту працівників.

Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори