Експерт ЮНЕСКО: традиційна освіта стає іншою

За минулі півроку стався унікальний за своїми масштабами експеримент – мільйони дітей по всьому світу відразу перейшли на цифровий формат навчання.

Які проблеми в цій сфері виявила пандемія, як їх вирішувати, чи повернуться країни до традиційної освіти, в чому полягають переваги та недоліки онлайн-навчання? Про це розповів Олександр Молчанов – експерт Інституту ЮНЕСКО з інформаційних технологій в освіті.

Чи готові діти до самостійної роботи?

Експерт: У нас і діти, і дорослі не вміють самостійно навчатися, тобто вони не вміють встановлювати собі цілі, вони не вміють самі відслідковувати власне просування по освітньому маршруту. Це одна з найбільших проблем. Коли трапилася пандемія і діти перейшли на дистанційний режим роботи, від них було потрібно самостійно приймати рішення: о котрій годині потрібно встати, щоб вчасно приступити до виконання домашнього завдання, що потрібно зробити, чи потрібно виконувати домашнє завдання, якщо ніхто не перевіряє. Таких проблем була надзвичайна кількість.

Технічні питання онлайн навчання 

З іншого боку, було виявлено технічні проблеми, перш за все завантаженість каналів зв'язку. Всі університети, всі школи починали заняття в один і той же час, природно, каналів зв'язку у провайдерів не вистачало, що позначалося на якості «картинки».

Якщо з гуманітарними дисциплінами ще більш-менш добре – можна вимкнути камери, і викладач може розповісти все, що хотів розповісти, то в більшості шкільних дисциплін, в більшості інженерних дисциплін, точних наук – там, де використовуються формули і від написання малесенького ступеня залежить взагалі сенс всього заняття - виявилося, що це велика проблема.

Наступна проблема – це ступінь довіри до цифрових технологій. Це такі більш філософські проблеми. Люди бояться відкриватися цифровим технологіям, бояться використовувати той же Zoom або якісь інші цифрові платформи. Їм здається, що хтось буде підглядати, підслуховувати, і обов'язково хтось щось повинен вкрасти. Хоча, в принципі, що можна вкрасти на звичайних заняттях, ну, крім знань, які і хотілося б, щоб потрапляли в голови учнів.

Ще експерти називали ряд інших проблем, зокрема забезпеченість пристроями. Далеко не у всіх є комп'ютери, далеко не у всіх є хороші планшети, на яких можна дивитися якісно онлайн-курси і заходити на різні платформи. Швидко ця проблема не може бути вирішена, тому що хороший комп'ютер коштує досить дорого.

Одночасно зі школярами на віддалену роботу виходили батьки. Тому кількість комп'ютерів в родині повинно було дорівнювати кількості осіб, що проживають на одній площі. А це дуже великі незаплановані витрати для сім’ї, і далеко не у всіх вийшло створити технічні умови. 

Методика онлайн-навчання

Можна виділити ще один окремий блок проблем. Це методика дистанційного навчання. Це – проблема вже педагогічного плану: як за допомогою дистанційних технологій найкраще викладати той чи інший предмет. На жаль, розроблених та впроваджених методик не було. І всі останні роки я, як експерт Інституту інформаційних технологій в освіті ЮНЕСКО, проводив дуже багато семінарів, виступав на різних конференціях.

Ми обговорювали цю тему дистанційного навчання і різних цифрових технологій в навчальному процесі. Але, на жаль, розмови розмовами, а масова пандемія, коли практично всі вчителі повинні були вміти вже користуватися цими технологіями, виявила, що не всі можуть, не всі вміють, і в результаті вийшло, що більша частина навчалася в процесі переходу на дистанційний формат роботи.

Кореспондент: Ви спочатку відзначили, що діти повинні самостійно контролювати, коли вони прокинуться, і чи виконають вони завдання, якщо ніхто його не перевіряє. Але на свідомість дітей не завжди доводиться розраховувати. Як же здійснювати контроль на тому рівні, як в школі?

Експерт: Те, що відбувалося в процесі пандемії, це була проста трансляція офлайнових методів роботи, традиційних методів роботи, в дистанційний формат. Це – в принципі неправильний підхід до цифровізації освіти: не можуть бути однаково ефективними звичайні традиційні заняття, коли викладач виходить до дошки, коли всі діти відволіклися від домашньої атмосфери, вони поки дійшли до школи, вони переключилися на зовсім інший процес, у них там є однокласники, є соціальне середовище. Вони перед однокласниками, один перед одним хочуть виглядати краще. Тому у них є вже якесь навчальне середовище, мотивуюче середовище, яке призводить до більш інтенсивного, глибшого вивчення предмету. 


Як змусити дитину навчатися

У ситуації з дистанційним навчанням що відбувається? Дитина перебуває вдома, в комфортній для неї атмосфері, але в середовищі, в якому зазвичай вона відпочиває та грається. Вона бере в руки гаджет, смартфон або ноутбук, з яким, традиційно, знову ж розважається. І цей інструмент потрібно використовувати для абсолютно нового виду діяльності. Тут поруч знаходяться її батьки, їжа, чай і все інше. У цій домашній атмосфері, в її захищеному світі дитина повинна почати займатися з такою ж інтенсивністю, як вона займалась у школі. Не може такого бути ніколи! Просто не може. Це – інший формат роботи.

Переваги дистанційного навчання

Експерти, спираючись на досвід більш ніж двадцятирічної історії дистанційного навчання, відзначають, що привабливість дистанційного навчання в індивідуальних траєкторіях, в індивідуальному темпі роботи: одній дитині комфортно прокинутися о 8 годині ранку, випити чай і зайнятися, наприклад, математикою або історією. Для іншого це некомфортний режим, він хоче поспати трохи довше і почати займатися о 12 або навіть пізніше. Хтось хоче пройти математику за один день – ось такий у нього склад характеру, він хоче зануритися в матеріал.

На жаль, той формат роботи, який був вироблений під час пандемії, він не дав таку можливість дітям. А це саме ті основи, які повинні були бути враховані.

З іншого боку, теж дуже цікава ситуація, яку я спостерігав. У мене троє школярів було перед очима, різного віку. Виявилося, що для них навіть сам ефект дзвінка, коли дитина приходить до школи, дзвенить дзвінок – це сигнал до початку серйозної посиленої роботи. Деякі експерти відзначали, що значна частина дітей насправді вчитися не хоче. І те середовище, яке створюється в школі, мотивує ось таких дітей до отримання знань.

А вдома дитині потрібно навчитися робити зусилля над собою, змушувати себе дивитися навчальний відеоролик, дивитися виступ викладача, обов'язково вникати у зміст. Розуміти, що з моменту, коли вона закриє програму або вийде з Zoom, у неї повинна початися практична робота. Дитинна повинна відкрити зошит і почати там щось робити самостійно. Насправді це важка праця, і до цієї праці дітвора виявилася просто не готова. Виявилося, що вдома-то нікому і допомогти з вибудовуванням робочого графіка.

Велика частина батьків не має педагогічних навичок, не вміє підбирати слова для того, щоб мотивувати дитину на освітню діяльність. Багато є хороших батьків, багато з них є хорошими друзями для своїх дітей. Але товариш і хороший батько або мати ніколи не замінять вчителя, який знає, як це повинно бути зроблено, які психологічні прийоми треба застосовувати, як мотивувати дитину, а як можна словом, навпаки, відштовхнути дитину від досягнення мети. Я думаю, що на педагогічні університети накладається досить великий обсяг роботи для того, щоб проаналізувати все, що відбувалося в період пандемії і переглянути багато підходів до педагогічної науки.

Кореспондент: Як ви вважаєте, чи повернуться діти за парти, або все-таки якийсь сегмент навчання відбуватиметься онлайн?

Експерт: По-перше, діти вже повернулися за парти, багато з великою радістю повернулися до шкіл. Минулий рік виявився дуже важким для них – цілу четверть вони в школу не ходили і не спілкувалися зі своїми однолітками, а для них це соціальне середовище.

Вони в школу однозначно ходити будуть. Багато експертів відзначали, що школи як центри додаткової освіти, як центри соціалізації дітей, як центри комунікації повинні зберегтися.

Питання в тому, що напевно велика частина викладачів буде використовувати цифрові інструменти, ну, наприклад, для проведення батьківських зборів. Немає необхідності відволікати всіх батьків, можна провести збори дистанційно. Вся організаційна робота взагалі може проводитися дистанційно. Це – по-перше.

По-друге, вчителі нарешті знайшли час і можливість вивчити можливості різних освітніх цифрових проектів, і побачити, як можуть застосовуватися ті чи інші інструменти і які з них є ефективними.

Для вчителя це – найважливіше завдання: підібрати інструмент, за допомогою якого можна легко пояснити дитині матеріал і вибудувати з ним комунікацію в більш доступній формі. Безумовно, соціальні мережі, різні чати, тепер дуже щільно увійшли в життя, в комунікацію, в тому числі і вчителів між собою. Тому говорити про те, що ми повернемося до традиційного освіти, яка була, скажімо, на початок минулого року – ні, не повернемося. 


Повернення до минулого не буде

Традиційна освіта стає іншою. Цифрові інструменти в ній прописалися серйозно і надовго. Тепер основне питання – правильно виробити методики роботи з цими інструментами, навчити викладачів працювати з цими інструментами, і прибрати соціальну нерівність, коли одні діти можуть мати гаджети найсучасніших моделей, а у інших дітей, на жаль, такої можливості немає.

Ну, і чекає досить серйозна робота з каналами зв'язку, з провайдерами, для того, щоб в кожній школі, в кожному регіоні був досить стійкий інтернет і була можливість вивчати предмет не лише в оффлайн-форматі, в будівлі школи, але і в дистанційному форматі.

Юридичний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори