ЮНЕСКО попереджає: 12 мільйонів дітей може ніколи не піти до школи

Згідно з новою інформацією, опублікованою Статистичним інститутом ЮНЕСКО, за останні десять років показник охоплення шкільною освітою дітей в світі майже не змінився.

У 2018 році приблизно 258 мільйонів дітей, підлітків і молодих людей не мали доступу до шкільної освіти. Це 1/6 частину всіх дітей шкільного віку (6-17 років) в світі. Ще більше занепокоєння викликає той факт, що, якщо не буде вжито термінових заходів, 12 мільйонів дітей молодшого шкільного віку ніколи не зможуть піти до школи. З урахуванням таких показників буде важко забезпечити інклюзивну якісну освіту для всіх, що є однією з Цілей сталого розвитку, встановлених міжнародною спільнотою на 2020-30 рік.

Нові кількісні дані про дітей, які не відвідують школу в усьому світі, підтверджують останні прогнози ЮНЕСКО, які свідчать про те, що при нинішніх тенденціях кожна шоста дитина, як і раніше, не буде відвідувати початкову і середню школу в 2030 році і що лише 6 з 10 молодих людей отримають середню освіту.

Інформація Статистичного інституту ЮНЕСКО також підкреслює розрив між найбагатшими і найбіднішими країнами світу. Так, 19% дітей молодшого шкільного віку (приблизно від 6 до 11 років) не відвідують школу в країнах із низьким рівнем доходу, тоді як в країнах з високим рівнем доходу цей показник становить всього 2%. Розрив ще значніше збільшується по відношенню до дітей старшого шкільного віку та молоді. Приблизно 61% всіх молодих людей у віці від 15 до 17 років не відвідують школу в країнах з низьким рівнем доходу, в порівнянні з 8% в країнах з високим рівнем доходу.

За словами Генерального директора ЮНЕСКО Одре Азуле, «дівчатка продовжують стикатися з серйозними труднощами. Згідно з нашими прогнозами, 9 мільйонів дівчаток молодшого шкільного віку ніколи не підуть до школи і не переступлять поріг шкільного класу, в порівнянні приблизно з 3 мільйонами хлопчиків. З цих 9 мільйонів, 4 мільйони дівчаток проживають в країнах Африки на південь від Сахари, де ситуація викликає ще більше занепокоєння. Тому, як першочергове завдання, ми повинні продовжувати концентрувати наші зусилля на забезпеченні освіти для дівчаток і жінок».

«У нас є всього 11 років, щоб виконати зобов’язання щодо досягнення Цілей сталого розвитку, що полягає в тому, щоб кожна дитина мала можливість відвідувати школу і здобути освіту. Проте, цифри показують, що з року в рік якість і доступ до освіти залишаються досить обмеженими», – заявила директор СІЮ Сільвія Монтойя. «Цих проблем можна уникнути шляхом комплексного прийняття активних дій і збільшення фінансування. Для здійснення цих цілей буде потрібно прийняття справжнього і підкріпленого ресурсами зобов'язання з боку уряду кожної країни».

Незважаючи на те, що показник числа дітей, які не відвідують школу в 2017 році, знизився з 262 мільйонів, це скорочення значною мірою пов’язано з методологічними змінами в розрахунку цих показників. Як показано в новому документі, раніше діти молодшого шкільного віку, які зараховані в дошкільні установи, були включені до загальної кількості, тоді як зараз вони більше не вважаються тими, хто не відвідує школу (див. довідку). Проте, це не змінює загальні показники кількості дітей, які не відвідують школу.

Інформація Статистичного інституту ЮНЕСКО була опублікована за тиждень до засідання Генеральної Асамблеї ООН, присвяченого вивченню прогресу в досягненні Цілей сталого розвитку та обговоренню фінансування, необхідного для їх здійснення. Дані демонструють нагальну необхідність в додаткових діях для досягнення якісної освіти для всіх. Ця мета все ще може бути досягнута, якщо ми відновимо наші зусилля, маючи більш повні і достовірні дані для моніторингу прогресу в сфері доступної, повної і якісної освіти. 


Довідково

До недавнього часу всі діти молодшого віку (приблизно від 6 до 11 років), які не зараховані в початкову або середню школу, вважалися такими, що не відвідують школу. Сюди входили також діти молодшого віку, які все ще були зараховані в дошкільні освітні установи.

Шляхом виключення цієї відносно невеликої групи дітей (більшість з них проживають в країнах з високим рівнем доходу) загальну кількість дітей молодшого віку, які не відвідують школу, було скорочено приблизно на 4,6 мільйона осіб.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори