Інчхонська декларація: концепція розвитку освіти до 2030 року

Інчхонська декларація: концепція розвитку освіти до 2030 рокуУ 2015 році завершується термін досягнення цілей програми «Освіта для всіх» та Цілей розвитку тисячоліття, сформульованих в 2000 році. У травні в Інчхоні (Корея) відбувся Всесвітній форум з питань освіти, на якому були підведені підсумки минулих 15 років. У прийнятій Декларації намічені конкретні кроки щодо вирішення решти проблем на період до 2030 року. Декларація буде реалізовуватися за допомогою Рамкової програми дій до 2030 року, яка була схвалена на форумі та буде офіційно прийнята під час 38 сесії ЮНЕСКО в листопаді 2015 року.

З порядку денного програми «Освіта для всіх» були досягнуті не всі завдання. На сьогоднішній день майже 57 мільйонів дітей початкового шкільного віку та 63 мільйони підлітків і надалі позбавлені можливості ходити до школи. У світі налічується близько 781 мільйон неписьменних дорослих.

Згідно з даними ЮНЕСКО в період з 2000 по 2012 рік кількість дітей і підлітків, які не відвідують школу, зменшилася на 76 мільйонів осіб. За цей же період на 67 мільйонів збільшилася кількість дітей, охоплених дошкільною освітою, і майже на 50 мільйонів - кількість дітей, що відвідують початкову школу.

Для забезпечення отримання загальної дошкільної, початкової та загальної середньої освіти до 2030 року необхідно додаткове фінансування в розмірі 22 мільярдів доларів щорічно.

У Інчхонській декларації викладено положення щодо координації, фінансування та моніторингу реалізації програми на глобальному, регіональному та національному рівні в найближчі 15 років. Учасники Всесвітнього форуму з питань освіти настійно рекомендують державам забезпечити всім громадянам рівний доступ до освіти протягом усього їхнього життя. План дій передбачає конкретні кроки по досягненню цілей Декларації.

Завантажити документ inchxonska-deklaraciya.pdf [597.77 Kb][815] Завантажити Переглянути документ онлайн .


Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори