Розширення прав і можливостей вчителів – девіз Всесвітнього дня вчителя 2015 року

Розширення прав і можливостей вчителів – девіз Всесвітнього дня вчителя 2015 року5 жовтня за ініціативою ЮНЕСКО у всьому світі відзначається Всесвітній день вчителя. Саме в цей день у 1966 році відбулася важлива для вчителів подія: на спеціальній міжурядовій конференції в Парижі ЮНЕСКО та МОП прийняли Рекомендації про становище вчителів. Крім того, 5 жовтня 1997 року Генеральна конференція ЮНЕСКО прийняла Рекомендації про статус викладацьким кадрів вищих навчальних закладів.

Всесвітній день вчителя – це привід виразити вдячність вчителям, оцінити їх роботу і допомогти їм вдосконалюватися. «Розширення прав і можливостей вчителів, створення стійких суспільств» – саме таке гасло Всесвітнього дня вчителя 2015 року.

Вчителі відіграють важливу роль у забезпеченні сталого розвитку та посиленні національного потенціалу, спрямованого на досягнення результатів навчання і створення суспільства на основі знань, цінностей і етичних принципів. Однак вчителі й надалі зіштовхуються з проблемами, спричиненими нестачею кадрів, слабкою підготовкою і низьким статусом.

Так, за оцінками Статистичного інституту ЮНЕСКО, для досягнення мети щодо забезпечення загальної початкової освіти до 2020 року, країнам необхідно буде залучити 12,6 млн. вчителів початкових класів.

Відзначення Всесвітнього дня вчителя у 2015 році має на меті привернути особливу увагу необхідності розширення прав і можливостей вчителів, що є важливим кроком на шляху до досягнення якісної освіти і створення стійких суспільств. Протягом року відбулося чимало заходів на найвищому рівні на яких розглядалося це питання.

В Інчхонскій декларації, прийнятій на Всесвітньому форумі з питань освіти у травні 2015 року, однозначно визнається важливість розширення прав і можливостей вчителів. У ході форуму 1600 учасників з 160 країн зобов'язалися «забезпечити умови, в яких вчителі та вихователі мають відповідні права і можливості, приймаються на роботу належним чином, отримують якісну підготовку, мають професійну кваліфікацію і високу мотивацію, а також щоб їм надавалася підтримка в рамках адекватно фінансованих систем з дієвим і ефективним управлінням.

Учасники саміту в Осло «Освіта в інтересах розвитку», що відбувся в липні 2015 року, підкреслили необхідність подальших інвестицій у педагогічну освіту.

Цілі сталого розвитку, затверджені на саміті ООН у вересні 2015 року, ставлять конкретні завдання в рамках Цілі 4, яка передбачає «до 2030 року значно збільшити кількість кваліфікованих вчителів, у тому числі шляхом міжнародного співробітництва з питань підготовки вчителів у країнах, що розвиваються, особливо в найменш розвинених країнах і малих острівних державах».

ЮНЕСКО та її партнери надають підтримку та сприяння у проведенні заходів, присвячених Всесвітньому дню вчителя.

Приєднатися до руху за розширення прав і можливостей вчителів і зареєструвати свій захід можна на сайті Міжнародного дня учителя

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори