Міжнародний день грамотності: якісна освіта для світу, який ми хочемо побудувати

Міжнародний день грамотності: якісна освіта для світу, який ми хочемо побудуватиПочинаючи з 1966 року ЮНЕСКО щорічно відзначає 8 вересня Міжнародний день грамотності, намагаючись саме в такий спосіб привернути увагу суспільства і досягти активної підтримки зусиль, спрямованих на поширення грамотності.

Нерідко вміння читати і писати сприймається як щось само собою зрозуміле. Однак ці якості є важливим елементом створення стійкого суспільства. Саме тому мета відзначення Міжнародного дня грамотності в цьому році – підкреслити цю важливість в довгостроковій перспективі, проаналізувати ключові зв'язки і взаємодію між грамотністю і майбутніми Цілями сталого розвитку, які будуть прийняті під час 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН в кінці цього місяця.

Тема Міжнародного дня грамотності 2015 року – «Грамотність і сталі суспільства». Навички грамотності є необхідною умовою набуття більш широких знань, навичок, поглядів і цінностей, необхідних для створення стійкого суспільства. У той же час, прогрес у таких сферах сталого розвитку, як охорона здоров'я та сільське господарство є фактором, що сприяє популяризації грамотності і створенню сприятливого середовища для її поширення.

«Кожного року, 8 вересня, ми вшановуємо грамотність як право людини, як фактор ствердження честі й гідності людини, як основу для соціального прогресу і сталого розвитку», – нагадує Генеральний директор ЮНЕСКО Ірина Бокова у своєму зверненні з нагоди Міжнародного дня грамотності.

Вона наголошує, що це особливо важливо у цьому році, коли держави готуються затвердити новий порядок денний щодо освіти та розвитку на наступні 15 років. Сприяння поширенню грамотності має бути в центрі нового порядку денного, зазначає Ірина Бокова, додавши, що розширюючи права і можливості кожної людини, грамотність сприяє сталому розвитку суспільства в усіх напрямках – від покращення якості охорони здоров'я та забезпечення продовольчої безпеки до викорінення бідності та забезпеченню гідної праці.

Ірина Бокова нагадує, що «на сьогодні 757 мільйонів дорослих, дві третини з яких складають жінки, все ще не мають базових навичок грамотності. Кількість дітей та підлітків, що не відвідують школи, продовжує зростати і складає 124 мільйони, в той час як 250 мільйонів дітей молодшого шкільного віку не в змозі освоїти основні навички грамотності навіть у школі».

На відзначення дня грамотності Глобальний рух проти дитячої праці підготовив вражаючу підбірку фото- та відео-матеріалів від організацій-партнерів з усього світу , в тому числі від Заступника генерального секретаря Інтернаціоналу освіти Холдіс Холст.

ЮНЕСКО разом з Інтернаціоналом освіти, урядами, багато- і двосторонніми організаціями, неурядовими організаціями, приватним сектором, громадами, викладачами, учнями і експертами, звертається до всіх країн-членів ООН і всіх партнерів із закликом подвоїти зусилля - політичні і фінансові – щоб гарантувати повне визнання грамотності в якості одного з найпотужніших прискорювачів сталого розвитку.

З нагоди Міжнародного дня грамотності 8-9 вересня в штаб-квартирі в Парижі ЮНЕСКО проводить дводенний симпозіум на тему «Грамотність і стійкі суспільства». Мета заходу - підготувати ґрунт для активізації зусиль країн і партнерів з поширення грамотності в період після 2015 року. 8 вересня відбулася церемонія вручення Міжнародних премій ЮНЕСКО за поширення грамотності 2015 року.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори