Рада ФПУ: діяти ефективно та результативно

Рада Федерації профспілок України, що відбулася 30 червня 2021 року, затвердила заходи з реалізації Стратегії діяльності Федерації професійних спілок України на 2021–2026 роки «Час дій та якісних змін», прийнятої VІІІ З’їздом ФПУ.

Делегати Ради схвалили план з реалізації зауважень та пропозицій делегатів З’їзду, обговорили напрями розвитку майнового комплексу ФПУ, а також прийняли низку інших актуальних для профспілок рішень.

Звертаючись до членів Ради, Голова ФПУ Григорій Осовий зокрема зазначив, що час від проведення восьмого з’їзду – 25 травня 2021 року – видався для профспілкового руху динамічним та насиченим. Зокрема, було розроблено: План заходів щодо реалізації Стратегії діяльності Федерації на 2021-2026 роки» «Час дій та якісних змін», заходи щодо реалізації зауважень та пропозицій делегатів з’їзду, підготовлено зміни до Положення про постійні Комісії Ради ФПУ, сформовано пропозицію щодо персонального складу та створення Робочої групи Ради ФПУ з напрацювання змін до Статуту ФПУ тощо.

Він поінформував, що документи з’їзду були направлені Прем’єр-міністру, Голові Верховної Ради України, Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, керівникам центральних органів виконавчої влади, депутатським фракціям, соціальним партнерам для врахування в їх діяльності.

Голова ФПУ наголосив, що заходи на виконання Стратегії діяльності ФПУ мають стати для усіх профспілкових організацій Дорожньою картою реалізації стратегічних завдань, насамперед щодо посилення економічного, правового і соціального захисту спілчан в умовах реформ, розвитку профспілкового руху та зміцнення потенціалу всіх ланок профспілок, щоб діяти ефективно та результативно. Вони передбачають низку завдань направлених на посилення захисної функції  профспілок.

Важливим залишається питання реформування трудових і соціальних відносин.

Профспілки визнають необхідність реформування законодавства про працю, але не шляхом просування неоліберальних законопроектів.

Реформування має відбуватися системно і лише за виконання принципу рівних прав і можливостей, пріоритетності питання захисту прав людини та з обов'язковим урахуванням інтересів працюючих.

Президією ФПУ 24 червня було схвалено План заходів ФПУ, спрямованих на недопущення просування згаданих законодавчих ініціатив, а також Алгоритм реагування ФПУ на законодавчі ініціативи, які суттєво звужують права та інтереси працівників і профспілок.

У цьому контексті було наголошено на необхідності активізувати голосування спілчан за петиції по законопроектам № 5371 і 5388.

Також члени Ради були поінформовані про створення Робочої групи ФПУ з питань опрацювання законопроектів, які суттєво звужують права та інтереси працівників і профспілок, для представлення позиції ФПУ у профільних комітетах Верховної Ради України, а також засобах масової інформації, та утворення Організаційного комітету ФПУ з проведення всеукраїнських акцій протесту профспілок у разі розгляду Верховною Радою України законопроектів, які порушують права працівників та профспілок.

«Саме на осінь може припасти пік нашої боротьби проти антитрудових ініціатив влади», – наголосив Григорій Осовий, – «ми маємо бути максимально готові і відмобілізовані до таких дій по всій країні».

Після виступу Голови ФПУ відбулася презентація заступників Голови щодо напрямів діяльності Федерації з досягнення її стратегічних цілей і виконання завдань.

Також зі словами до членів Ради ФПУ звернувся голова Об’єднання профспілок Грузії, президент Всеєвропейської Регіональної Ради МКП Іраклій Петріашвілі, що перебуває у Києві з робочим візитом. Колега з Грузії поінформував присутніх про реальність грузинських «ліберальних» реформ, які привели до збідніння широких верств населення, соціальної несправедливості, безробіття та трудової міграції, звуження прав людини праці у Грузії.

Після обговорення виступів члени Ради ухвалили відповідні постанови з усіх питань порядку денного.

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України
законопроект № 5371,5371

Схожі публікації


Догори