Як захиститися взимку від переохолодження: поради від полярників

Нарешті в Україну прийшла справжня зима зі снігом та морозами. Полярники з Національного антарктичного наукового центру МОН нагадують основні лайфхаки про те як захиститися від переохолодження та обмороження.

  • Щоб не змерзнути на морозі – рухайтеся! 

Навіть, якщо доводиться стояти чи сидіти на одному місці, робіть рухи пальцями, ногами, руками, розминайтеся. Рух – це тепло і корисно.  

  • Не виходьте на холод голодним 

У холодну пору нашому організму треба багато енергії. Візьміть з собою шоколад чи поживний батончик, якщо раптом треба буде відновити сили.

  • Захистіть обличчя та руки

Не менш як за півгодини до виходу з дому змастіть обличчя та руки жирними кремом, а для губ використайте гігієнічну помаду чи бальзам.

  • Вдягайте кілька шарів одягу

Між цими кількома шарами одягу завжди має залишатися простір: так краще зберігається тепло.

Слідкуйте, щоб ваші речі були сухими. Приміром, якщо йдете ліпити сніговика, то візьміть з собою кілька пар рукавичок.

  • Максимально закривайте всі ділянки тіла

Потурбуйтеся про теплі рукавички, шапку, а зверху ще капюшон. Для захисту обличчя можна використати баф – це багатофункціональна пов'язка, яка гарно відводить вологу.

  • Носіть тремо- та спецодяг 

Дуже зручна та тепла річ – термоодяг. Він існує різних видів. Наприклад, для активного руху на морозі обирайте той, що гарно відводить вологу. Якщо ж ваша активність буде не дуже високою, то потрібен теплозберігальний одяг.

Зараз також є багато спеціального одягу, який захищає від низьких температур та вологи, зокрема куртки й комбінезони. Можливо, це не дуже вишукано, але точно тепло. Плюс є можливість відчути себе полярниками, що цілий рік працюють на вулиці в такому одязі.

  • Зручне взуття на товстій підошві 

Тісне взуття на тонкій підошві – це гарантія того, що ваші ноги змерзнуть. Як і в випадку з одягом, між ногою в теплих шкарпетках і взуттям має залишатися певний простір для збереження тепла. Краще утримати його допоможе і товста підошва.

І пам’ятайте, що грітися алкоголем – це дуже погана ідея. Він дає примарне відчуття тепла тільки на перший час, а потім навпаки сприяє переохолодженню.

Будьте здорові!  

Станція «Академік Вернадський» 

За матеріалами – Національного антарктичного наукового центру

Схожі публікації


Догори