Понад 90% українців пишаються своїм громадянством – опитування до Дня Незалежності

«День Незалежності України: що об’єднує українців і як ми бачимо перемогу на шостому місяці війни» – результати цього опитування було презентовано Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва із соціологічною службою Центру Разумкова.

Так, згідно з результатами опитування понад 90% українців пишаються своїм громадянством і це найвищий показник за весь час соціологічного моніторингу, який проводився за часи незалежності України. Торік тих, хто скоріше або дуже пишався українським громадянством, було 72,4%.

Соціологи зазначили, що за останні роки зросла кількість людей, які пишаються українським громадянством та зменшилась кількість тих, які не визначилися.

Що стосується ідентифікації, то 72% опитаних вважають себе громадянами України, 12% ідентифікують себе зі своїм населеним пунктом, шість – зі своїм регіоном.

Окрім того, соціологи з’ясували, що найбільше українське суспільство об’єднує віра в перемогу у війні – так вважають 72,5% опитаних. Ще 48% згадують віру у краще майбутнє, а 36% – патріотичні почуття.

Окрім того, 37% респондентів вважають, що за роки існування незалежної України було більше позитивного, аніж негативного. 40,5% переконані, що позитивного та негативного було приблизно порівну, а 15%, – що негативного було більше.

Попри війну, частка позитивних оцінок є найвищою за час спостережень. Молодші респонденти зазвичай більш оптимістичні у своїх оцінках української історії, – йдеться у релізі.

Українське суспільство впродовж тривалого часу мало парадоксальне ставлення до демократії. З одного боку, демократія, безперечно, вважалась пріоритетним типом устрою для України. З іншого – стійкий запит на «сильну руку», яка може навести порядок, теж залишався. З початку російського повномасштабного вторгнення цей парадокс нікуди не зник. Але запит на демократію та її пріоритетність зріс значно більше, аніж на «сильну руку», – зазначають у фонді «Демократичні ініціативи».

Так, згідно з результатами опитування, 64% респондентів заявили, що демократія є найбільш бажаним типом державного устрою для України. 14% вважають, що за певних обставин автократія може бути кращою, аніж демократія, і ще 13% людей кажуть, що для них неважливо, яким є тип режиму.


Довідково

Опитування відбувалося з 5 до 12 серпня 2022 року методом face-to-face у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській областях – лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії).

Опитано 2024 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Разом з тим, додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.



Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори