Дитячі заклади оздоровлення: чи є об’єктом оподаткування на нерухоме майно?

Дитячі заклади оздоровлення: чи є об’єктом оподаткування на нерухоме майно?ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на запити членських організацій щодо сплати податку на нерухоме майно дитячих закладів оздоровлення та відпочинку повідомляє.

Відповідно до пункту 1 розділу ХІХ Прикінцевих положень Податкового кодексу України (далі – ПКУ) з 1 січня 2013 року набрала чинності стаття 265 ПКУ, відповідно до якої вводиться в дію новий місцевий податок - податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Платниками цього податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової нерухомості. Об'єктом оподаткування є об'єкт житлової нерухомості (пп. 265.2.1 п. 265.2 ст. 265 ПКУ).

Згідно зі ст. 4 Житлового кодексу України жилі будинки, а також жилі приміщення в інших будівлях, утворюють житловий фонд. Об'єкти житлової нерухомості це будівлі, віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду, дачні та садові будинки (пп. 14.1.129 ПКУ).

Об'єкти житлової нерухомості поділяються, зокрема, на такі типи: житловий будинок, житловий будинок садибного типу, квартира, котедж, садовий та дачний будинок. Житловий будинок - це будівля капітального типу, споруджена з дотриманням вимог, встановлених законом, іншими нормативно-правовими актами, і призначена для постійного у ній проживання (ст. 380 ЦК України, п. 14.1.129 ПКУ).

Інструкцією про порядок проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна, затвердженою наказом Держбуду України від 24.05.2001р. № 127, передбачено поділ житлових будинків на житлові будинки квартирного та садибного типу.

Відповідно до Державних будівельних норм ДБН В. 2.2-15-2005 "Житлові будинки. Основні положення", затверджених наказом Державного комітету України з будівництва та архітектури від 28.09.2005р. № 175, житлове приміщення - опалюване приміщення, розташоване у надземному поверсі, призначене для цілорічного проживання і яке відповідає санітарно-епідеміологічним вимогам щодо мікроклімату і повітряного середовища, природного освітлення, допустимих рівнів нормованих параметрів відносно шуму, вібрації, ультразвуку та інфразвуку, електричних та електромагнітних полів та іонізуючого випромінювання (додаток Б).

Відповідно до пп. 265.2.2 п. 265.2 ст. 265 ПКУ не є об'єктом оподаткування: об'єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності держави або територіальних громад (їх спільній власності); об'єкти житлової нерухомості, які розташовані в зонах відчуження та безумовного (обов'язкового) відселення, визначені законом; будівлі дитячих будинків сімейного типу; садовий або дачний будинок, але не більше одного такого об'єкта на одного платника податку; об'єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним сім'ям та прийомним сім'ям, у яких виховується троє та більше дітей, але не більше одного такого об'єкта на сім'ю; гуртожитки.

Отже, дитячі заклади оздоровлення та відпочинку (дитячі санаторії, табори, центри тощо) не оподатковуються податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Винятком можуть бути випадки, коли розташовані на їх території окремі будівлі віднесено правовстановлюючими документами (документи, що підтверджують право власності, дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та ін.) до житлового фонду.

Юридичний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори