Підтвердження трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній

Підтвердження трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у нійПісля набрання чинності Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (з 1 січня 2004 року) наявність стажу пов’язана зі сплатою страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, тобто до страхового стажу зараховуються лише ті періоди, протягом яких сплачувалися страхові внески.

Це є принциповою відмінністю між поняттями «трудовий стаж» та «страховий стаж».

Періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цим Законом, зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше (частина четверта статті 24 вказаного Закону).

Згідно із Законом України «Про пенсійне забезпечення» основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка.

Відсутність трудової книжки або допущені порушення під час її ведення (відсутність потрібних записів, їх невідповідність існуючим вимогам тощо) призводить в подальшому до серйозних проблем, зокрема, під час оформлення пенсійних справ.

У таких випадках при встановленні трудового стажу потрібно керуватися «Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 р. N 637 (зі змінами).

Завантажити повний текст роз’яснення pozyasnennia_trudovuy-stazh.doc [42 Kb][564] Завантажити Переглянути документ онлайн



Відділ соціальних питань і охорони праці

Схожі публікації


Догори