Щодо права на пенсію за вислугу років бібліотекарів школи

Щодо права на пенсію за вислугу років бібліотекарів школиНа запити з місць щодо права на виплату грошової допомоги у розмірі десяти призначених пенсій при виході на пенсію працівника шкільної бібліотеки повідомляємо наступне.

З 1 жовтня 2011 року після набрання чинності Законом України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», запроваджена норма, якою надана можливість відстрочити призначення пенсії за вислугу років із відповідною компенсацією.

Розділ XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» доповнено пунктом 7-1, яким передбачено, що особам, які на день досягнення пенсійного віку, визначеного статтею 26 цього Закону, працювали в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е»-«ж» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», і мають страховий стаж (для чоловіків – 35 років, для жінок – 30 років) на таких посадах, за умови що вони до цього не отримували будь-яку пенсію, при призначенні пенсії за віком виплачується грошова допомога, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі їх десяти місячних пенсій станом на день її призначення. Виплата зазначеної грошової допомоги здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету.

Постановою Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 року №1191 затверджено Порядок обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги та її виплати.

Згідно з зазначеним Порядком до страхового стажу, що визначає право на виплату грошової допомоги, зараховуються періоди роботи в закладах та установах державної та комунальної форм власності на посадах, що передбачені Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 4 листопада 1993 року № 909 (із змінами).

До названого Переліку віднесено посади завідуючих та бібліотекарів бібліотек галузі освіти, що мають статус юридичної особи відповідно до чинного законодавства.

Оскільки шкільні бібліотеки є структурними підрозділами загальноосвітніх навчальних закладів і не мають статусу юридичної особи, то періоди роботи на посадах завідуючих шкільних бібліотек та бібліотекарів не зараховуються до спеціального стажу, що дає право на пенсію за вислугу років та відповідно на виплату грошової допомоги при виході на пенсію у розмірі їх десяти місячних пенсій.


Відділ соціальних питань і охорони праці

Схожі публікації


Догори