Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам за новим законодавством

Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам за новим законодавствомІз набранням чинності 1 жовтня 2011 року Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» та внесенням ним змін до законодавчих актів з питань пенсійного забезпечення для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року.

Щодо заробітної плати за періоди роботи до 1 липня 2000 року, то вона може бути врахована при обчисленні пенсії у таких випадках:

– за бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами. Таке право пенсіонери матимуть лише до 1 січня 2016 року;

– у разі, якщо страховий стаж починаючи з 1 липня 2000 року становить менше 60 місяців.

Заробітна плата для призначення наукової пенсії відповідно до Закону «Про наукову і науково-технічну діяльність» визначається у такому ж порядку. Змінами до статті 24 цього Закону передбачено, що для обчислення пенсії враховується заробітна плата наукового (науково-педагогічного) працівника за основним місцем роботи за весь період страхового стажу на посадах наукового (науково-педагогічного) працівника починаючи з 1 липня 2000 року.

За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами у період до 1 січня 2016 року або в разі якщо період страхового стажу на посадах наукового (науково-педагогічного) працівника починаючи з 1 липня 2000 року становить менш ніж 60 календарних місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата за основним місцем роботи за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу на посадах наукового (науково-педагогічного) працівника підряд до 1 липня 2000 року незалежно від перерв.

При визначенні заробітку для призначення пенсії береться показник середньої заробітної плати на одну застраховану особу, з якої сплачено страхові внески за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії. Подібний принцип закладений і в основу обчислення пенсій відповідно до ст. 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність».

При обчисленні заробітної плати за періоди одержання допомоги по безробіттю враховується мінімальна заробітна плата.

Переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється з дня подання заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що зберігаються на час переведення з одного виду пенсії на інший в пенсійній справі, а також додаткових документів, одержаних органами Пенсійного фонду.

У цьому разі за бажанням особи може враховуватися заробітна плата (дохід) за періоди страхового стажу із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) попереднього виду пенсії.

Якщо особа після призначення пенсії по інвалідності продовжувала працювати та набула не менш як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі, то при переведенні з пенсії по інвалідності на пенсію за віком заробітна плата для обчислення пенсії буде визначатися з урахуванням середньої заробітної плати (доходу) у середньому на одну застраховану особу в цілому в Україні, з якої сплачено страхові внески за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії за віком.

Право працюючих пенсіонерів на перерахунок пенсії збережено. Відповідно до ч. 4 ст. 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (із внесеними змінами) у тому разі, якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, перерахунок пенсії проводиться з урахуванням не менш як 24 місяці страхового стажу, набутого після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. Перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати (доходу), з якої обчислено пенсію.

За новим законодавством науковим, науково-педагогічним працівникам, які вийшли на пенсію після 1 жовтня 2011 р. й продовжують працювати, виплачується повністю зарплата, а пенсія виплачується у розмірі, обчисленому на загальних підставах. Лише після звільнення з роботи такі особи мають право на призначення наукової пенсію відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність». Ця норма не поширюється на пенсіонерів, яким призначено на пенсію за названим Законом та які влаштувалися на роботу до 1 жовтня 2011 р. й продовжують працювати. При цьому у листі Міністерства соціальної політики України від 14.11.2011 р. № 11229/0/14-11/039 йдеться про те, що у випадку продовження контракту чи укладання його на новий строк порядок виплати пенсії не змінюється.

На бажання пенсіонера при перерахунку пенсії може бути врахована також заробітна плата за періоди страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії. У цьому випадку перерахунок пенсії проводиться із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

Доцільність перерахунку пенсії з урахуванням і стажу, і заробітної плати, одержаних після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, необхідно визначати в кожному конкретному випадку. Це обумовлено тим, що у разі перерахунку пенсії з урахуванням заробітної плати, одержаної після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, будуть застосовуватися чинні норми статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо збільшення страхового стажу для визначення мінімальної пенсії за віком та відповідного підвищення пенсії за страховий стаж для жінок понад 30 років, а для чоловіків – понад 35 років.

Якщо застрахована особа після призначення (перерахунку) пенсії має менш як 24 місяці страхового стажу, перерахунок пенсії проводиться не раніше ніж через два роки після призначення (попереднього перерахунку) з урахуванням страхового стажу після її призначення (попереднього перерахунку) та заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.

Коли пенсіонер, який продовжував працювати, набуває стажу, достатнього для обчислення пенсії в мінімальному розмірі (тобто не менше як 35 років чоловік і 30 років – жінка), тоді за його заявою проводиться відповідний перерахунок пенсії незалежно від того, скільки часу минуло після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, з урахуванням заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.
Обчислення страхового стажу, що дає право на перерахунок пенсії, провадиться від наступного дня за днем, до якого включно обчислено страховий стаж під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

Працюючим пенсіонерам перерахунки пенсії у зв’язку із підвищенням розміру прожиткового мінімуму здійснюватимуться тільки після звільнення з роботи.

Зазначений вище порядок перерахунку пенсії не поширюється на пенсіонерів, яким призначено пенсію за вислугу років на умовах, передбачених Законом України «Про пенсійне забезпечення». Пенсії за вислугу років перераховуватимуться з урахуванням відпрацьованого страхового стажу після досягнення пенсійного віку.


Відділ соціальних питань і охорони праці

Схожі публікації


Догори