Недопустимість зменшення педнавантаження, пов’язаного з реалізацією урядової постанови № 65

Недопустимість зменшення педнавантаження, пов’язаного з реалізацією урядової постанови № 65Чи можна зменшувати педагогічне навантаження вчителю впродовж навчального року за рахунок годин варіативної частини навчального плану, пов’язаного з реалізацією постанови Кабінету Міністрів України № 65 «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету»?


Лист-відповідь ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

ЦК Профспілки працівників освіти і науки України розглянув Вашого листа щодо зменшення педагогічного навантаження за рахунок годин варіативної частини, пов’язаного з реалізацією постанови Кабінету Міністрів України № 65 «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету», і повідомляє наступне.

Зазначеною постановою Кабінету Міністрів України затверджено заходи щодо економного та раціонального використання державних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів, а також утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, використовують кошти державного бюджету.

Пунктом 13 постанови органам місцевого самоврядування рекомендовано затвердити протягом місяця заходи щодо економного та раціонального використання бюджетних коштів з урахуванням затверджених цією постановою заходів.

Затвердженими в додатку до постанови заходами не передбачено зменшення обсягів базового навчального плану загальноосвітніх навчальних закладів, який є однією з складових Державного стандарту загальної середньої освіти.

Відповідно до статті 11 Закону України «Про загальну середню освіту» комунальні загальноосвітні навчальні заклади створюються місцевими органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування.

Статтею 31 Закону України «Про загальну середню освіту» органам виконавчої влади заборонено змінювати зміст і обсяги Державного стандарту загальної середньої освіти.

Тому зменшення кількості годин, передбачених на вивчення того чи іншого предмета в робочих навчальних планах загальноосвітніх навчальних закладів, що складаються на основі типових навчальних планів, не допустимо.

Щодо обсягу тижневого навантаження вчителя, то частиною другою статті 25 закону «Про загальну середню освіту» встановлено, що педагогічне навантаження вчителя загальноосвітнього навчального закладу незалежно від підпорядкування, типу і форми власності обсягом менше тарифної ставки встановлюється тільки за його згодою.

Відповідно до пункту 76 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 № 102, учителям, у яких з незалежних від них причин протягом навчального року навантаження зменшується порівняно з навантаженням, встановленим їм при тарифікації, до обсягів нижче встановленої норми на ставку, до кінця навчального року виплачується заробітна плата за ставку, якщо цих працівників немає можливості довантажити навчальною роботою в даній місцевості з дорученням виконання іншої організаційно-педагогічної роботи.

З повагою
Голова Профспілки              Г.Ф. Труханов


Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори