Відкрили першу кафедру позашкільної освіти в Україні

Відкрили першу кафедру позашкільної освіти в УкраїніУ Національному педагогічному університеті імені М.П. Драгоманова офіційно відкрили першу в Україні кафедру позашкільної освіти.

Рішення про створення кафедри було прийнято Вченою радою НПУ від 25. 09. 2012 р. та наказом ректора НПУ імені М. П. Драгоманова, академіка НАПН України, професора Віктора Андрущенка «Про створення кафедри позашкільної освіти НПУ імені М.П. Драгоманова» від 1. 10. 2012 р. № 492.

Проблема функціонування правомірного розпланованого й чіткого позашкілля в суспільстві постала сьогодні не лише перед Україною, адже після всім відомих піонерів в нашій країні так нічого навзамін їм й не склалося. На щастя, тепер ми вже маємо хороші напрацювання у векторі створення позашкільних навчальних закладів та їх ефективної діяльності.

Зовсім інакше постає питання, що стосується підготовки педагогічних кадрів для таких навчальних і виховних закладів. «Готувати педагогів-фахівців для роботи з вихованцями позашкільних навчальних закладів повинен флагман педагогічної освіти України, –переконаний Віктор Андрущенко, – тому науковці НПУ першими поставили це питання на порядку денному.

Кафедра, що планується для створення в Драгоманівському університеті, пріоритетно повинна стати своєрідним науково-методичним центром, що згрупує навколо себе кращі уми вітчизняного і європейського простору».

Створення кафедри позашкільної освіти стало результатом багаторічної діяльності університету в науковому і кадровому забезпеченні системи позашкільної освіти, професійної підготовки педагогічних працівників для позашкільних навчальних закладів.

Невипадково саме в Драгоманівському виші вперше ознаменовано відкриття кафедри позашкільної освіти, оскільки, згідно архівних даних в 30-х рр. в Київському педагогічному інституті (нині – Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова) функціонував позашкільний відділ.

Завідувачем кафедри призначено доктора педагогічних наук, професора Олену Биковську. За словами Олени Володимирівни, це для неї не лише честь, але й разом з тим широкі можливості майбутнього фахового вдосконалення та наукового росту.
Олена Биковська не на словах знайома з позашкільною освітою, оскільки детально досліджувала її в ході своїх наукових робіт.
«Для нашого суспільства підняття позашкільної освіти на достатній і високий рівень вже мусить стати пріоритетним завданням, яке означить майбутнє цивілізації, – переконана науковець, – Курси з методики викладання позашкільної освіти на сьогодні запроваджено практично в усіх Інститутах Драгоманівського вишу. Їх читають кращі фахівці в галузі позашкілля. І ми гордимося тим, що студенти неабияк цікавляться курсом та задоволені його наповненістю». Як запевнила Олена Володимирівна, для молодих спеціалістів знання в галузі позашкілля – це ще й нова можливість здобуття навиків педагога позашкільного навчального закладу та працевлаштування.

У офіційному відкритті кафедри позашкільної освіти взяли участь представники Верховної Ради України, Адміністрації Президента України, Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, керівництво НПУ, директори позашкільних навчальних закладів та їх вихованці, викладачі і студенти університету.

Учасники заходу мали можливість оглянути приміщення кафедри, навчальні та робочі кабінети, ознайомитися з виставкою творчих робіт студентів ІГТО НПУ та учнів ВПТУ № 40. З вітальним словом від імені ректора Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова виступив проректор з навчально-методичної роботи НПУ, кандидат фізико-математичних наук, доцент Роман Вернидуб, який відзначив значущість події.

Учасників заходу від імені Адміністрації Президента України привітала Любов Лісовська. Євген Красняков, народний депутат України ІІ та ІІІ скликань, головний консультант секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти виступив від Верховної Ради України.

З вітальним словом від Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України виступила Алла Середницька, начальник відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини.

Від директорів позашкільних навчальних закладів виступили директор Національного центру «Мала академія наук України», кандидат філософських наук Оксен Лісовий, директор Центру позашкільної роботи м. Києва Наталія Савенко, директор Центру творчості дітей та юнацтва «Шевченківець» Ірина Мосякова.

Від Інституту гуманітарно-технічної освіти НПУ імені М. П. Драгоманова виступив директор Микола Корець. Микола Савич вручив диплом кандидата педагогічних наук викладачу кафедри позашкільної освіти Ганні Поповій, яка захистила дисертацію з питань позашкілля.

Завершився захід музичним вітанням від Оксани Калінчук, художнього керівника зразкової вокально-хорової студії «Диво калинове» Центру позашкільної роботи м. Києва, лауреата премії імені Д. Луценка «Осіннє золото», лауреата премії імені Л. Кириченко «Я козачка твоя, Україно», Заслужена артистка України, випускниця Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова.

Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова


Відкрили першу кафедру позашкільної освіти в УкраїніВідкрили першу кафедру позашкільної освіти в Україні

Відкрили першу кафедру позашкільної освіти в УкраїніВідкрили першу кафедру позашкільної освіти в Україні

Відкрили першу кафедру позашкільної освіти в Україні

Схожі публікації


Догори