Єврокомісія хоче виділити 5 млрд євро на боротьбу з безробіттям серед молоді

Єврокомісія хоче виділити 5 млрд євро на боротьбу з безробіттям серед молодіЄврокомісія має намір створити фонд боротьби з безробіттям серед молоді на суму 5 млрд євро. Про це повідомили європейські лідери на саміті Євросоюзу, що відбувся на початку лютого 2013 року.

На сьогодні в економіці 13 країн Євросоюзу не зайнято більше, ніж 25% громадян віком 15-24 років, а в Іспанії та Греції – без роботи сидить більша частина молодого покоління. За підрахунками чиновників, це завдає економіці ЄС збитків у 150 млрд євро.

Крім того, в Греції та Іспанії бояться соціальних ускладнень – зростання вживання наркотиків, злочинності і безладів.

Суми в 5 млрд євро навряд чи вистачить, щоб кардинально змінити ситуацію із зайнятістю, адже у липні 2012 р. Міжнародна організація праці підрахувала, що для цього буде потрібно 21 млрд євро. Проте виділити таку суму зараз Європа собі дозволити не може на фоні секвестру союзного бюджету.

Єврокомісія підготувала ініціативу щодо створення спецфонду для боротьби з безробіттям серед молоді до другого розгляду бюджету Євросоюзу на 2014-2020 рр. (перша спроба узгодити бюджет не відбулася через прагнення Великобританії різко урізати витрати, з чим не згодні країни, які одержують європейські кошти, листопад 2012 р.).

Єврокомісія пропонує спрямувати кошти спецфонду на фінансування тренінгів, стажувань та інших форм підвищення кваліфікації безробітних, щоб підвищити їхню ліквідність на ринку праці.

У листопаді 2012 р. безробіття в єврозоні встановило новий рекорд – 11,8%. У порівнянні з листопадом 2011 р. частка безробітних в ЄС виросла на 1,2 відсоткових пунктів.

Найбільший приріст безробіття за рік пережили південноєвропейські країни – Греція, Іспанія, Кіпр і Португалія. У листопаді безробіття в Іспанії досягло 26,6% – на 3,2 відсоткових пунктів більше, ніж у попередньому році.

У цілому в 27 країнах Європейського союзу 26 млн осіб опинилися без роботи, що складає 10,7% від всієї робочої сили. За рік ця частка збільшилася на 0,7 відсоткових пунктів.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

(використано матеріал сайту Unionstoday)

Схожі публікації


Догори