Грецькі профспілки починають серію масштабних страйків

Грецькі профспілки починають серію масштабних страйківЗа інформацією грецької преси, уряд країни має намір у найближчі дні внести у парламент новий пакет заходів жорсткої економії обсягом до 14 млрд євро в обмін на кредити ЄС і МВФ в розмірі 31,5 млрд євро. Приблизно 9,2 млрд євро витрат планується скоротити в 2013 році, який обіцяє стати шостим поспіль роком рецесії.

Згідно з проектом бюджету на наступний рік, економіка країни скоротиться на 4,5%. Серед витрат буде домінувати урізання зарплат, пенсій та інших соціальних платежів.

При цьому, згідно з останніми статистичними даними, Греція встановила антирекорд у безробітті: кожен четвертий грек не має роботи. А серед молоді у віці до 24 років безробітних – більше, ніж половина. І це в чотири рази гірше, ніж було під час фінансової кризи 2008 року. А рівень безробіття в Греції більше ніж удвічі перевищує середній рівень безробіття в країнах єврозони (11,4% станом на липень 2012 р.)і цей показник невпинно зростає.
Незадоволені такою економією греки збільшують кількість страйків. Так, активні дії розпочнуться вже від 5 листопада: на добу припинить роботу громадський транспорт.

А 6 і 7 листопада провідні грецькі профспілки державного і приватного сектора проведуть 48-годинний страйк.

«Головна вимога профспілок у тому, щоб у парламенті не пройшли неприйнятні, принизливі заходи шантажу, які нав'язує «трійка» і приймає уряд», – йдеться в заяві провідного профспілки держсектора GSEE.

Греція з травня 2010 року залежить від міжнародної кредитної підтримки, яка вже перевищила 280 млрд євро. Кредитори також домоглися списання боргу країни перед приватними особами і банками на 100 млрд євро. Це не дуже поліпшило ситуацію в країні, де через скорочення державних витрат різко падає ВВП.

Грецький уряд досягнув відносного успіху лише в скороченні бюджетного дефіциту, який з 15,6% ВВП в 2009 році скоротився до 9,4% ВВП в 2011 році.


Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори