ІІІ Пленум Вінницької обласної організації Профспілки

26 січня 2023 року відбувся ІІІ Пленум Вінницької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України, з порядком денним: «Про особливості діяльності  облорганізації Профспілки працівників освіти і науки та її організаційних ланок в умовах воєнного стану».

Роботу пленуму розпочав голова обласної організації Профспілки Сергій Пугачов. У своєму виступі Сергій Пугачов проаналізував роботу комітету та членських профорганізацій  в умовах воєнного стану. 

Основним і пріоритетним завданням роботи залишається соціально-економічний, правовий, матеріальний, психологічний захист членів Профспілки. Комітет облорганізації Профспілки співпрацював над збереженням існуючих прав та гарантій педагогів  в умовах  воєнного стану. За інформацією членських профорганізацій винагорода за сумлінну працю в розмірі одного посадового окладу була виплачена в 15 громадах, а саме: Агрономічні, Бершадській, Війтівецькій, Гніванській, Калинівській, Кунківська, Лука-Мелешківська, Ладижинська, Іванівська, Станіславчинська, Уланівська, Теплицька, Чернівецька, Хмільницька, Якушинецька, в деяких громадах винагорода була виплачена в розмірі від 50 до 70%, найменший розмір   винагороди становила  5–7%, є громади, де винагорода не виплачена. Середній розмір винагороди по області складає 51,1%.

У деяких громадах місцева влада прийняла рішення, щодо виплати премії педагогічним працівникам в розмірі від 50%до 70% від  посадового окладу в кінці року.

Також одним із показників результату роботи є перерозподіл коштів освітньої субвенції по Вінницькій області. Так, по області були виділені додатково та перерозподілені 5,1 млн. грн та направлені тим територіальним громадам, в яких суттєво не вистачало кошторисних призначень освітньої субвенції до кінця фінансового 2022 року. Зазначені кошти дали можливість виплатити частково матеріальну допомогу на оздоровлення педагогічним працівникам в розмірі 45% в Липовецькій територіальній громаді. Ще по 5-ти територіальних громадах забезпечити виплату заробітної плати. 

Завдяки спільній роботі обласної організації профспілки та голови Шаргородської районної організації Профспілки Г.Ю. Мельника, голови Жмеринської райдержадміністрації, Департаменту гуманітарної політики Вінницької ОВА, вдалося добитися виділення з різних джерел 2,0 млн. грн для забезпечення виплат по освітній субвенції.

У Тиврівській територіальній громаді, завдяки наполегливості голови Тиврівськой районної організації Профспілки М.С. Подзігуна, було перерозподілено економію коштів з нарахувань на заробітну плату на виплату заробітної плати приблизно 200 тисяч гривень.

Завдяки спільній співпраці голів профорганізацій та голів територіальних громад із місцевих бюджетів було виділено кошти для виплати заробітної плати працівникам закладів освіти. У Тульчинській територіальній громаді спільно з Профспілкою місцева влада виділила 7 млн гривень з місцевого бюджету на заробітну плату працівникам закладів загальної та середньої освіти.

Щодо відпусток без збереження заробітної плати, то за наявною інформацією по окремих громадах надавалися відпустки без збереження заробітної плати працівникам добровільно–примусово тривалістю  від 5 до 15 календарних днів.

У закладах освіти області застосовуються очна, змішана та дистанційна форми освітнього процесу, у закладах вищої освіти запроваджено дистанційну або змішану форму навчання як найоптимальнішу. Стипендії виплачуються вчасно, заборгованості немає.

З введенням воєнного стану збільшилась кількість усних і письмових консультацій членам профспілки та профспілковим організаціям, відповіді та роз’яснення на які надавалися. Протягом року надано 3722 консультації з правових питань, з них членам профспілки – 1723, зокрема письмових – 33, усних – 1690, 1999 профспілкових організаціям, зокрема письмових –29, усних – 1970. 

Найбільш поширені питання, з якими зверталися члени профспілки: оплата праці, зокрема під час дії воєнного стану, переведення на простій та оплата його всім категоріям працівників закладів освіти в розмірі 2/3 ставки заробітної плати, надання основних, соціальних та відпусток без збереження заробітної плати, збереження середнього заробітку мобілізованим педагогічним працівникам.

З метою вчасного донесення до членів профспілки необхідної інформації широко використовувався сайт комітету облорганізації  Профспілки, розміщення необхідної інформації у соціальній мережі Фейсбук, у газеті «Слово педагога». З самого початку військової агресії інформаційну роботу комітету облорганізації Профспілки було переорієнтовано і спрямовано на практичні запити спілчан.

Для більш широкого інформування членів Профспілки створено Telegram-канал Вінницької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки, це зараз вкрай важливо, адже нам потрібна перемога і в інформаційному протистоянні,  посилання для під’єднання  до каналу буде надано додатково.

З перших днів війни обласний комітет Профспілки та всі організаційні ланки долучились до фінансової підтримки членів профспілки, які постраждали внаслідок збройної агресії російської федерації. Надавалася цільова благодійна на Збройні сили України, допомога спілчанам, призваним на військову службу, пораненим бійцям,  вимушеним переселенцям, потерпілим, які втратили житло, майно. Перераховувалися кошти на потреби ЗСУ та територіальної оборони. Виплачувалася матеріальна допомога на поховання сім’ям загиблих у війні.  

Комітетом облорганізації   було надано кошти на суму 888 000 грн, районними, міськими, сільськими, селищними, вузівськими профорганізаціями була надано допомоги на суму 3 млн 187 тис  630 грн.

Профспілкові комітети в тому числі й студентські, долучилися до збору коштів на потреби Збройних Сил України та придбання військового спорядження, військової форми, збору і відправлення на фронт через волонтерів продуктів харчування, засобів першої необхідності, медикаментів, одягу та взуття, плетіння сіток, виготовлення спеціальних свічок для освітлення бліндажів тощо.

Незважаючи на введення військового стану, нам вдалося протягом року згідно з обласною Програми оздоровлення і відпочинок надано 82 санаторно-курортних путівки, також в листопаді 2022 року було підписано договір з оздоровчою базою «Злата Вежа» (с. Поляна Закарпатська область). За грудень - січень на базі оздоровилася 73 члени Профспілки та 30 дітей.

Також на пленумі було затверджено План основних заходів оболорганізації Профспілки на 2023 рік.

Після завершення роботи пленуму відбулося засідання президії на якому було затверджено бюджет облорганізації Профспілки, статистичний звіт за 2022 рік, затверджено обласну Програму «Оздоровлення і відпочинок 2023», підведено підсумки роботи з листами і скаргами.

Під час засідання президії виділено профспілкову виплату на суму 101 000 грн, з яких – 69 000 грн спілчанам, у яких члени родини загинули або були важко поранені (служба в ЗСУ), на придбання військового одягу, а також виділено 32 000 грн на підставі заяв членів Профспілки у зв’язку з важкими хворобами.

 Вінницька обласна організація Профспілки 

Схожі публікації


Догори