Трудові відносини та соціально-економічний захист працюючих – сфера спільних інтересів соціальних партнерів

28 квітня 2023 року відбулося чергове засідання президії комітету Чернігівської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України. 

На порядок денний були винесені актуальні питання, що виникають у 2023 році у сфері трудових відносин та соціального-економічного захисту членів Профспілки, які працюють у закладах загальної середньої, дошкільної та позашкільної освіти.  

Враховуючи важливість порядку денного для сторін соціального партнерства, задля налагодження тісної співпраці з владою в питаннях захисту прав та гарантій працівників в усіх сферах діяльності на засідання президії був запрошений і взяв участь у її роботі Юрій Музика – начальник Управління освіти і науки Чернігівської обласної держадміністрації. 

На підставі інформацій, наданих організаційними ланками, та інформації з відкритих джерел Олексій Лугина – юрисконсульт обласної організації зробив глибокий аналіз з питань фінансового забезпечення навчальних закладів, охарактеризував заходи з економії освітньої субвенції та форми роботи закладів освіти у громадах області.

 Поінформував членів президії про ситуацію, що склалася у закладах загальної середньої освіти із строковими договорами з пенсіонерами, з гарантіями збереження середнього заробітку мобілізованим педагогічним працівникам. Особливу увагу в інформації було приділено питанню  оплати медичних оглядів працівників. Окремо було проаналізовано безсистемність нарахування допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю працівникам через вільне тлумачення терміну «місце роботи».

Доповідач також зазначив, що з більшості актуальних питань Чернігівська обласна організація Профспілки надавала власні роз’яснення та роз’яснення центральних органів державної виконавчої влади. Із зазначених питань лише у І кварталі 2023 року  обласна організація провела 6 навчань голів організаційних ланок, керівників закладів освіти. Із залученням працівників обласної організації Профспілки провели навчання первинна профспілкова організація Парафіївської територіальної громади та Чернігівська міська організація. 

Усі присутні взяли активну участь у обговоренні наданої інформації. В ході спілкування члени президії та Юрій Музика – начальник Управління освіти і науки Чернігівської обласної держадміністрації шукали спільні шляхи вирішення актуальних освітянських питань у період дії воєнного стану.

Соціальними партнерами було досягнуто розуміння необхідності подальшого діалогу та важливості спільних дій.

Президією було прийнято конструктивні рішення і зобов’язано організаційні ланки територіальних громад посилити контроль за порушенням прав членів Профспілки. 

Члени президії розглянули питання оздоровлення членів Профспілки членів їх сімей у 2023 році та прийняли рішення продовжити здійснення обласної Програми оздоровлення та відпочинку.

Президія прийняла рішення провести обласну Спартакіаду серед членів Профспілки Чернігівської обласної організації та затвердила її Положення .

Було розглянуто ще ряд важливих питань і прийнято відповідні рішення. 

 

Чернігівська обласна організація Профспілки 

Схожі публікації


Догори