Профспілкове навчання – це підготовка дієвого профактиву у питаннях захисту прав та інтересів працюючих

З метою підвищення рівня знань, інформованості керівників організаційних ланок Профспілки та профактиву в Чернігівській обласній організації Профспілки склалася певна практика в організації навчання. Однією із її складових є проведення семінарів працівниками апарату обласного комітету Профспілки для голів профспілкових організацій навчальних закладів.

Минулого тижня таке навчання відбулося у Чернігівській міській організації Профспілки. Навчання проводилося у два етапи. У перший день навчалися голови первинних профспілкових організацій закладів загальної середньої освіти, другого дня  –  закладів дошкільної освіти.

Навчання проводили заступник голови обласної організації Профспілки Ніна Дудка та юрисконсульт обласної організації Олексій Лугина. Ініціатором проведення цього заходу була Ірина Ведь – заступник голови Чернігівської міської організації Профспілки.

Ніна Дудка зупинилася на питаннях організаційної роботи в первинних профспілкових організаціях. Зокрема, вона наголосила, що дієвість первинних профспілкових організацій залежить від того, наскільки досконалими є форми їх організаційної роботи і методи практичної діяльності. Спільно з учасниками семінару   обговорювалися  шляхи роботи первинних профспілкових організацій в інформаційній діяльності, у питаннях залучення до лав нашої Профспілки працюючих, у використанні колективних договорів для захисту прав членів Профспілки та у роботі виборних органів тощо.

Юрисконсульт Олексій Лугина розповів про наслідки скасування нормативно-правових актів, що регулювали роботу за сумісництвом, про надання допомоги з тимчасової непрацездатності у 2023 році, зокрема, про тлумачення терміну «місце роботи». Присутніх цікавили також питання відпусток, скорочення штатів. Для голів профспілкових організацій шкіл юрисконсульт окремо зупинився на наслідках змін у формулі розподілу освітньої субвенції, зокрема, про неправомірність вилучення годин варіативної складової із навчальних планів, про що свідчать отримані обласним комітетом   листи від МОН та Державної служби якості освіти.

Учасники семінару отримали відповіді на численні запитання, які стосувались медичних оглядів, пенсійного забезпечення, колективних договорів тощо, через що навчання тривали вдвічі довше від запланованого часу.  

Перед головами первинних профспілкових організацій виступив директор Чернігівської філії відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна» Володимир Купріяненко. Він ознайомив присутніх з програмою навчання «45+», яка є дуже актуальною в наш час.

 

Чернігівська обласна організація Профспілки 

Схожі публікації


Догори