Останній дзвоник в освітньому хабі

У травні, коли розквітають яскраві квіти і дзвенить пташиний спів, теплий весняний вітер приносить до нас свято Останнього дзвоника. Останній дзвоник – це чудова традиція, тепле родинне свято, яке відбувається в кожному навчальному закладі.

На жаль, вже другий рік поспіль цей захід проходить із нотками смутку, адже повномасштабна війна, яку розв’язала країна-агресор, не закінчилася. Цей рік був складним для усіх учасників навчального процесу, але, не зважаючи на виклики, школярі отримали нові знання, а педагоги і батьки – гордість за успішних дітей. 

Свято останнього дзвоника співпало з підбиттям підсумків роботи освітнього хабу в м. Ужгород, який створено за проєктом «Освіта без обмежень», що реалізується за сприяння Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні та фінансування Європейського Союзу. 

До цього освітнього простору, організатором відкриття якого в місті Ужгороді є Закарпатська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України, приходили працювати освітяни-внутрішньо переселені особи  з різних областей нашої країни. З грудня 2022 року педагогам надавалась можливість дистанційно працювати у своєму навчальному закладі. Вони проводили уроки, читали лекційні матеріали, займались методичною діяльністю тощо. 

На захід завітали освітяни, які працювали у хабі протягом періоду реалізації даного проєкту.

Відкривала подію голова Закарпатської обласної організації Профспілки Тетяна Повханич, яка у своєму виступі підсумувала даний етап функціонування освітнього простору, виконання його завдань та окреслила бачення перспективи його діяльності у наступному навчальному році.   Було зазначено, що за результатами комунікації, яка відбувалась у хабі, сам регіон та менталітет місцевих людей для вимушено переселених осіб став більш зрозумілим та ближчим, адже більшість з ВПО ніколи не були на заході України і мали певну пересторогу, яка розвіялася завдяки проєкту.

Стали традиційними зустрічі з кандидатом соціологічних наук, доцентом кафедри психології УжНУ Костянтином Борщем. Темою психологічного тренінгу на цей раз було питання «Особливості психологічної реабілітації учасників освітнього процесу у післявоєнний період».  

Спеціаліст з інформаційної роботи Закарпатської обласної організації Профспілки Федір Смирнов ознайомив присутніх з ключовими правилами  захисту інформації та порадами щодо того, як не стати жертвами інтернет-шахраїв.

А завдяки музичному подарунку учениці Ужгородського ЗЗСО І-ІІІ ст. №8, вихованки музичної школи №1 Юліани Долгош, яка акапельно виконала пісню Наталії Май «Мамина сорочка» та «Не твоя війна» гурту «Океан Ельзи», зустріч стала справжнім святом Останнього дзвоника для усіх присутніх педагогів.

Ганна Табакович, екс-директор обласного Будинку культури профспілок зачитала свій власний прозовий твір «Повернення з полону». 

Бахмут, Слов’янськ, Торецьк, Покровськ, Краматорськ і інші міста та містечка Донеччини, звідки приїхали учасники заходу. Вони викладають різні предмети, мають відмінні методики, стикаються з численними викликами та труднощами, але їх об’єднує одне — любов до дітей, постійний розвиток та навчання, прагнення привнести в теперішнє та майбутнє освіти новий унікальний досвід. 

Зичимо усім міцного здоров’я, натхнення, миру, злагоди і якнайшвидшої Перемоги!

 

Пресслужба Закарпатської обласної організації Профспілки

Освіта без обмежень

Схожі публікації


Догори