В Ужгороді запрацював освітній хаб для роботи та навчання «Освіта без обмежень»

9 грудня 2022 року в місті Ужгород було офіційно відкрито новий освітній простір для внутрішньо переміщених вчителів, викладачів та студентів «Освіта без обмежень». 

Організатори проєкту – ГО «Інститут громадської освіти та праці» у партнерстві з Профспілкою працівників освіти і науки України, що реалізується за сприяння Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні та фінансування Європейського Союзу. 

Організатором відкриття освітнього простору в Ужгороді стала Закарпатська обласна організація Профспілки, яка доклала чимало зусиль для повноцінного його функціонування на базі Обласного будинку культури профспілок. 

«Ми розуміємо, наскільки важливою є робота такого хабу, адже кількість освітян, які потребують підтримки та уваги в     нашій області доволі багато. На відкритті присутні освітяни із Донеччини і ми сподіваємося, що вони тут зможуть підготуватися і провести свої уроки», – наголосила під час відкриття очільниця Закарпатського обкому Профспілки Тетяна Повханич. 

Відкриваючи освітній хаб заступниця голови Профспілки працівників освіти і науки України Ольга Чабанюк розповіла про ідею створення освітнього простору для переселених педагогів, які можуть проводитимуть уроки із дітьми зі шкіл східних областей, не втрачаючи зв’язку. 

«Разом із партнерами ми написали такий проєкт щодо створення освітніх хабів, тому що розуміли, що за освітою майбутнє. Ми проаналізували всі західні області й там, де було найбільше внутрішньо переміщених осіб, було прийнято рішення створити простори для роботи і – це були Львівська й Закарпатська області. 

Профспілка освітян, як ніхто розуміє важливість зв'язку учителів та учнів, збереження мікроклімату в колективі, тобто свої вчителі мають виходити на уроки до своїх учнів. Сюди щодня можуть приходити освітяни, молодь, студенти, учні та працювати в цьому хабі», – розповіла Ольга Чабанюк.

На важливості освіти наголосив і голова Ужгородської РДА Юрій Гузинець, який завітав на відкриття хабу. «Освіта – це основне для наших дітей, молоді та нашої держави і ми докладатимемо максимум, щоб учителі тут знаходити світло, тепло і зв'язок зі своїми учнями», – підкреслив очільник Ужгородської РДА. 

Мета діяльності освітнього хабу – це організаційна та технічна допомога внутрішньо переміщеним освітянам, молоді, яка здобуває освіту, у доступі до мережі Інтернет, а також – робоче місце для підготовки до роботи із можливістю дистанційно працювати у своєму навчальному закладі. 

«Cвітла немає, а треба відпрацьовувати уроки, діти не можуть залишитися без уроків, тому цей хаб для мене – вихід із ситуації, яка зараз склалася. Та й наші дітки, хоч онлайн, але хочуть залишитися в своїй рідній школі зі своїми вчителями. Нашим дітям потрібно давати знання», – розповіла під час відкриття вчителька математики з Краматорська Маргарита Дяченко, яка нині проживає в Ужгороді. 

На базі освітнього хабу для переміщених педагогів та студентів також планується реалізація майстер-класів, тренінгів, воркшопів тощо. У межах проєкту такі освітні простори також створено у Львові та Трускавці. 

Урочистості церемонії відкриття надав Академічний камерний хор «Кантус», який заспівав Молитву за Україну, а зразковий дитячий ансамбль танцю «Веселка» Обласного будинку культури профспілок (художня керівниця, заслужена працівниця культури України Людмила Петрицька) для усіх гостей відкриття виконали хореографічну композицію  «Ми живемо в Україні». 

Бажаємо освітянам плідної праці, а усім нам – перемоги! 

 

Довідково

Проєкт «Освіта без обмежень» реалізують ГО «Інститут громадської освіти та праці» у партнерстві з Профспілкою працівників освіти і науки України за сприяння Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру (UN RPP) реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Канади, Данії, Німеччини, Японії, Нідерландів, Польщі, Швеції і Швейцарії.

Фото Інни Михальченко, Профспілка працівників освіти і науки України 

Пресслужба Профспілки працівників освіти і науки України
Освіта без обмежень

Схожі публікації


Догори