Бюджет Києва – 2013: гуманітарна складова

Бюджет Києва – 2013: гуманітарна складоваПрийнятий Державний бюджет України на 2013 рік суттєво обмежив можливості фінансувати працівників бюджетної сфери столиці. Адже вилучені з міського бюджету 50% податку на доходи фізичних осіб фактично поставили місто на межу виживання, і потреба в додатковому фінансовому ресурсі склала більше 4 млрд грн.

Це та інші питання обговорювалися 30 січня 2013 року у Київському університеті імені Бориса Грінченка, де відбулися громадські слухання на тему «Бюджет Києва – 2013: гуманітарна складова» з керівниками навчальних закладів і профспілковим активом освітян міста за участю Голови Київської міської державної адміністрації Олександра Попова.

На зустрічі були присутні Директор Департаменту освіти і науки Оксана Добровольська, ректор КУ ім. Б. Грінченка проф. Огнев'юк В.А. голови районних державних адміністрацій, начальники районних управлінь освіти. Але головні учасники: голови первинок та керівники навчальних закладів столиці – всього більше 500 осіб.

Серед основних питань, які розглядалися на засіданні – це збереження 20% муніципальної надбавки, вчасна виплата заробітної плати, забезпечення працівників освіти доступним житлом, збереження одноразової матеріальної допомоги молодим спеціалістам та ін. Освітяни столиці мали можливість отримати вичерпні відповіді на хвилюючі їх питання.

У вступному слові голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь зазначив: «Сьогодні ми обговорюємо питання, які хвилюють кожного члена трудового колективу освітян. Минулий рік був нелегким, але завдяки зустрічам з київською міською владою, а їх було більше 10, нам вдалося налагодити плідне партнерство і вирішити чимало проблем в галузі освіти».

Під час громадського слухання Олександр Попов повідомив, що у зв’язку зі складною ситуацією щодо формування і наповнення бюджету та враховуючи, що протягом січня-лютого фінансування видатків здійснюватиметься на 1/12 бюджету минулого року, міська влада запропонувала свій алгоритм виплати стимулюючої надбавки. Перші два місяці поточного року керівні працівники отримуватимуть муніципальну надбавку в розмірі 40% посадового окладу, а всі інші працівники закладів освіти – 10%. З березня поточного року ситуація покращиться, і виплати нараховуватимуть у розмірі 50% та 20% відповідно.

«Різницю надбавок у розмірі 10% посадового окладу за січень-лютий пропонується повернути у вигляді премій при наданні щорічних відпусток», – сказав Олександр Попов.

У 2013 році продовжуватиме діяти програма будівництва житла за програмою змішаного фінансування з розрахунку 70% – кошти населення, 30% – кошти міського бюджету. Для громадян, що потребують поліпшення житлових умов, і надалі діятиме програма здешевлення вартості іпотечних кредитів шляхом відшкодування державою 13 відсотків за банківськими кредитами. Перспективним напрямом діяльності міської влади є будівництво службового житла, можливо з правом викупу, для працівників бюджетної сфери, в тому числі для освітян.

Оксана Добровольська у своїй доповіді зауважила, що у 2013 році планується збільшити кошти на оздоровлення дітей вчителів, створити єдину електронну систему управління освітою міста, провести реконструкцію шкіл, заміну технологічного обладнання та інші заходи з метою поліпшення стану розвитку освіти у столиці.

Наприкінці зустрічі Олександр Попов зазначив, що між Київською міською владою і профспілкою освітян столиці налагоджено ефективну співпрацю і конструктивне партнерство. Це дозволяє спрямовувати спільні зусилля на розвиток Києва, освіти та зміцнення соціального захисту працівників.

У свою чергу, лідер профспілкової організації, Олександр Яцунь, подякував за соціальний діалог з владою та наголосив на необхідності посилювати співпрацю з Київською міською державною адміністрацією для ефективного відстоювання інтересів працівників освітньої галузі.

Прес-служба Київської міської організації Профспілки


Бюджет Києва – 2013: гуманітарна складоваБюджет Києва – 2013: гуманітарна складова

Бюджет Києва – 2013: гуманітарна складоваБюджет Києва – 2013: гуманітарна складова

Бюджет Києва – 2013: гуманітарна складоваБюджет Києва – 2013: гуманітарна складова

Схожі публікації


Догори