Дії Уряду провокують «освітянський майдан

Дії Уряду провокують «освітянський майдан26 грудня 2014 року в прес-центрі інформаційно-аналітичної агенції «Главком» відбулася прес-конференція на тему «Освітянський Майдан».

На прес-конференції виступили голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь, вчитель історії ліцею № 303 Дарницького району м. Києва Ірина Баленко, вихователь ДНЗ № 203 Святошинського району м. Києва Світлана Воробієвська, голова батьківського комітету об’єднання шкіл Дніпровського району м. Києва Оксана Мерінова.

Учасники конференції обговорювали законопроект № 1577 «Про внесення змін до деяких законів України та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», який 22 грудня 2014 року Кабінет Міністрів України зареєстрував у Верховній Раді України.

Голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь прокоментував, що цей законопроект знищує трудові права та жорстко звужує соціально-економічні інтереси працівників освітньої галузі.

Уряд озвучує нову економічну політику як «затягування» пасків, але ці паски перетворюються на зашморги на шиї і, зокрема, освітян. Цей законопроект – це тотальний наступ на конституційні права освітян. У результаті так званої фінансової стабілізації, запропонованої Мінфіном, учитель залишиться з «голою» ставкою у 1800 гривень, а молоді вчителі та вихователі – 1400 грн.

«Зараз законопроект повернутий на доопрацювання на два дні до Кабінету міністрів, але є величезний ризик того, що ці позиції збережуться у цьому законопроекті», – сказав Олександр Яцунь.

Окрім того, Уряд пропонує вилучити із норми Конституції гарантію безоплатної повної середньої освіти. Замість 11-річки залишиться 9 класів безкоштовної освіти. А це означає, що більшість бідних сімей в Україні не зможуть платити за освіту своїх дітей. Таку думку також підтримала Ірина Баленко, яка вважає, що середня освіта має бути обов’язковою і безоплатною для кожної дитини. Це є аксіомою і не повинно піддаватися обговоренню.

Олександр Яцунь пояснив, що є великі ризики, що після Нового року освітяни, усвідомлюючи всю свою відповідальність перед дітьми України, будуть організовуватися в освітянський майдан.

У свою чергу Оксана Мерінова вважає неприпустимим той факт, що держава повністю знімає з себе зобов’язання перед освітянами. Батьківська громада буде однозначно підтримувати педагогів. І якщо буде майдан, то це вже буде освітянсько-батьківський майдан. «Не можна допустити, щоб завтра ми говорили про націю, яка буде думати лише про те, як прогодувати свою сім’ю. Якщо буде прийнятий даний законопроект, то держава перетвориться в країну без майбутнього. Не можна економити бюджет на освіті», – підкреслила голова батьківського комітету об’єднання шкіл Дніпровського району м. Києва.

Світлана Воробієвська зауважила, що освітяни знаходяться не на межі бідності, а вже далеко за її межею. Якщо ввійде в дію законопроект, то вихователь дитячого садочка отримуватиме 1117 грн. Враховуючи підняття цін на транспорт, комунальні послуги, продукти харчування, вихователю не буде на що жити.

Очільник Київської міської організації Профспілки освітян наголосив, що у разі ігнорування Кабінетом Міністрів України вимог працівників освіти та впровадження антисоціальних заходів, скасування гарантій фінансового забезпечення галузі освіти, жорсткого звуження трудових, соціально-економічних прав та гарантій освітян, наполягатимемо на входженні Федерації профспілок України та Центрального комітету Профспілки працівників освіти і науки України в колективний трудовий спір, який може закінчитися страйком.

Прес-служба Київської міської організації Профспілки


Дії Уряду провокують «освітянський майданДії Уряду провокують «освітянський майдан

Схожі публікації


Догори