Через плекання національних традицій – до патріотизму

Через плекання національних традицій – до патріотизмуНезважаючи на те, що незалежна Українська держава існує 24 роки, і це невеликий історичний відрізок часу, але таких важких і болісних ситуацій, які б загрожували ії незалежності й подальшій долі, ми зараз не пам’ятаємо.

Зберігали наївну віру, що подолаємо наші внутрішні негаразди (нечесність, лицемірство, хабарництво, корупцію) і почнемо помаленьку процвітати. І ще наївніше вірили в братні почуття сусідньої великої держави. І що ми маємо? Синів і дочок України – цвіт нації – вбивають, захоплюють в полон, катують ці близькі сусіди. Які й сьогодні кажуть, обманюючи світ, що ми з ними один народ, а насправді називають нас – українців – бандерівцями, фашистами, націоналістами…

Як писав класик світового кінематографу Олександр Довженко: «Нема ворога лютішого, як бувший друг». Ці мудрі слова московські друзі підтвердили сповна.

А з чого «виростає» патріотизм? Звичайно, не з фальшованої історії, лицемірства і приниження своєї гідності, а з любові до рідної батьківської землі, її пісень, звичаїв, мови – духовних скарбів, з додаванням загальнолюдських цінностей та історичної правди.

Та й серед вчителів, вихователів і керівників ще багато тих, які не можуть вибратися із минулого і стати національно свідомими громадянами країни.
Варто нагадати слова Бісмарка, що окупант зі зброєю в руках приходить туди, де програв вчитель і священик.

Ось чому міський методичний кабінет відділу освіти Іллічівської міської ради (керівник Людмила Геннадіївна Адаменко) та міська організація Профспілки працівників освіти і науки України (голова Ніна Володимирівна Касап) 19 вересня поточного року організували і провели методичний квест «Національно-патріотичне виховання: готовність до впровадження Концепції».

Місцем проведення було обрано базу дитячого закладу оздоровлення та відпочинку «Знамя» Одеської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України в м.Одесі.

У методичному квесті взяли участь керівники шкіл, дошкільних і позашкільних закладів освіти, методисти, вчителі, голови первинних профспілкових організацій – всього 70 осіб.

Оригінально, творчо і цікаво була представлена працівниками методичного кабінету програма для учасників квесту з поглиблення знань історії героїчної боротьби українського народу за незалежність, державницьких традицій. Було утворено 10 команд по 5-6 учасників, які повинні пройти за маршрутним листом 10 пізнавальних станцій. Кожний інструктор-провідник облаштував свою станцію відповідно до тематики. На станціях потрібно було визначити етапи формування державницьких традицій України, роки існування держав, їх символіку, потрібно було згадати і квіти – символи, склад українського віночка, стрічки, предмети – обереги, заповідні місця, флору і фауну, видатних педагогів і державних діячів, представників культури, спорту. Наприклад, Літературна станція (методист А.М. Молодецька) була побудована на знаннях життя і творчості геніального поета Т.Г.Шевченка (використано чайнворд, уривки із творів та інше).

Кожна команда повинна була придумати собі патріотичну назву і девіз. Уже в цьому виявилась не аби яка творча винахідливість учасників квесту.

Наприклад, команда «Соняшник» склала девіз: «Зернятко до зернятка – всі ми єдині, щастя бажаємо ми Україні!». Прекрасно проявила себе об’єднана команда вечірньої школи і загальноосвітньої школи № 3.

Змагання проходили весело, з дитячим азартом і наприкінці зробили груповий фотознімок, на якому учасники побудували мапу історико-етнографічних земель України.

Все це продемонструвало, як можна творчо, нестандартно вирішувати проблеми національно-патріотичного виховання. Багато чого з даного заходу учасники взяли для своєї подальшої роботи з педагогами та учнями.

Віталій Живилко,
директор вечірньої загальноосвітньої школи ІІ-ІІІ ступенів м. Іллічівська Одеської області

Схожі публікації


Догори