На Чернігівщині аналізують результати огляду-конкурсу на кращу організацію Профспілки

На Чернігівщині аналізують результати огляду-конкурсу на кращу організацію ПрофспілкиОбласний огляд-конкурс сприяє підвищенню відповідальності керівників організаційних ланок за виконання норм Статуту та Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та посиленню мотивації профспілкового членства.

У Чернігівській обласній організації Профспілки працівників освіти і науки України огляд-конкурс на кращу районну, міську, вузівську організації проводиться з 2002 року. Цей огляд активізує діяльність організаційних ланок Профспілки, первинних профспілкових організацій, їх лідерів та членів виборних профспілкових органів у питаннях захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки,  створення безпечних умов праці.

Огляд-конкурс 2015 року показав, що значна увага організаційними ланками приділялася питанням фінансування галузі, виплаті заробітної плати, навчанню профспілкового активу.

За 2015 рік від районних, міських, вузівських та первинних організацій до органів влади надійшло 358 звернень з приводу невиплати заробітної плати, винагороди та порушення інших соціально-економічних прав членів Профспілки.  Члени обласної організації Профспілки додатково  отримали 7,8 млн. грн. завдяки дії положень колективних договорів і угод. У 2015 році було атестоване 81 робоче місце, і витрати на охорону праці склали 1,6 млн. грн. Територіальні організації зібрали 6,4 тис. підписів членів Профспілки для підтримки  позиції ЦК щодо проекту «Закону про освіту».

Усі голови організаційних ланок беруть участь в управлінській діяльності установ і закладів освіти через представництво у різноманітних комісіях, 22 з них входять до складу громадських рад при райдержадміністраціях та міських радах.

Серед  голів первинних профспілкових організацій та членів профкомів  депутатами районних та міських рад є 32 особи, депутатами рад об’єднаних громад – 7 осіб, депутатами сільських та селищних рад – 160 осіб.

Значна увага приділялася організаційній роботі. До лав Профспілки у 2015 році вступило 582 працюючих. Створено 11 нових  первинних  профспілкових організацій із кількістю 102 члени Профспілки. В організаційних ланках регулярно проводилися засідання виборних профспілкових органів. Голови організаційних ланок провели  Днів комітетів у первинних профспілкових організаціях 182,  взяли участь у  269 засіданнях профкомів та проведенні профспілкових зборів, поширили 176 власних матеріалів інформаційного характеру. В закладах освіти  області працює 30 кімнат профспілкової роботи.

Продовжується практика проведення в організаційних ланках власних конкурсів. Крім оглядів на кращу первинну організацію, з охорони праці проводилися інші конкурси: на кращий профспілковий куточок, кращу організацію з оздоровлення дітей та членів Профспілки, краща профгрупа, кращий інформаційний стенд.

Різноманітні конкурси проводилися в первинних студентський організаціях:  зразкове профбюро, найкраща кімната гуртожитку, щасливий профспілковий квиток, профспілковий діяч року.

Протягом минулого року голови організаційних ланок надавали важливого значення роботі з профспілковим активом. У переважній більшості організацій на належному рівні проводилося навчання.

Усі голови первинних організацій, 939 членів постійних комісій навчалися  на постійно діючих семінарах та школах профактиву. Найбільше коштів на навчання профактиву виділила Новгород-Сіверська районна організація – 5,2 % від бюджету. Серед вузівських організацій – первинна організація працівників НДУ та первинна організація студентів ЧНПУ.

У закладах освіти районів і міст працює 47 профспілкових гуртків. Всього гуртками охоплено 1019 членів Профспілки.

У роботі з профспілковим активом використовувалися різноманітні методи заохочення. Майже 325 профактивістів отримали премії, 565 нагороджені власними грамотами організацій. У закладах освіти головам первинних профспілкових організацій надавалася додаткова відпустка за виконання громадського доручення.

В обласній організації продовжилася робота по забезпеченню організаційних ланок сучасною технікою. Майже усі первинні  профспілкові  організації отримують інформацію на електронні адреси закладів освіти. 54 первинні організації мають власні сторінки на сайтах закладів освіти. У Козелецькому районі дві первинні організації мають власні сайти. Власні сайти мають 4 районних і одна міська  організації Профспілки, дві вузівські організації. Сторінки на сайтах відділу освіти відкрили Борзнянська та Варвинська районні організації. Первинна організація студентів ЧНПУ має свої сторінки у Фейсбуці, ВКонтакті. Найбільше коштів на інформаційну роботу у 2015 році виділила Бобровицька районна організація – 4,6 % від кошторису.

Протягом минулого року організаційні ланки проводили певну роботу по задоволенню духовних, соціально-культурних прав та інтересів спілчан.

У районних, міських та вузівських організаціях у 2015 році проведено 179 святкових заходів, 93 спортивних змагань, організовано 137 туристичних поїздок для майже 6 тис. членів Профспілки. Значна робота проведена студентськими організаціями.

За підсумками І етапу до 1 січня 2016 року районні, міські комітети Профспілки подали до оргкомітету конкурсу постанови президій, характеристики на 16 первинних профспілкових організацій, які взяли участь у оглядах-конкурсах первинних організацій на місцях і стали переможцями.

Матеріали, які подали на огляд-конкурс первинні організації, свідчать, що в первинних профспілкових організаціях  посилилась увага до укладання колективних договорів та використання їх з метою соціального-економічного захисту працюючих. Покращилася внутрішньоспілкова робота, регулярно проводяться засідання виборних органів.  Більш дієвими стали профкоми первинних профспілкових організацій. На їх засіданнях обговорюються питання заробітної плати, винагороди, створення безпечних умов праці, оздоровлення членів профспілки та їх дітей, погоджуються рішення адміністрації відповідно законодавства.

Президією комітету у рамках огляду-конкурсу визначено кращі первинні профспілкові організації області:

  • Остапівської ЗОШ І-ІІ ст. Варвинського району - голова первинної профспілкової організації Овчар Надія Юріївна;
  • Козелецької гімназії №1 — голова первинної профспілкової організації Вульвач Тамара Миколаївна;
  • Комунального закладу «Навчально-реабілітаційний центр №1» м. Чернігова – голова первинної профспілкової організації Дерябіна Ірина Миколаївна;
  • Іваницької ЗОШ І-ІІІ ст. Ічнянського району – голова первинної профспілкової організації Федірко Олена Михайлівна;
  • Озерянської ЗОШ І-ІІІ ст. Бобровицького району — голова первинної профспілкової організації Лебедко Олена Михайлівна.

Ці первинні організації за рішенням президії нагороджуються Почесними грамотами комітету обласної організації та цінними подарунками.

Досвід роботи цих первинних організацій буде поширено серед первинних профспілкових організацій.

 

Ніна Дудка, заступник голови Чернігівської обласної організації Профспілки

Схожі публікації


Догори