Вчителю вклоняємося до землі...

За 31 рік трудового стажу член профспілки, заступник директора Красненської ЗОШ №1 Ярослав Стецишин, запрошений до Львівського театру імені Марії Заньковецької на відзначення професійного свята втретє. Виходить на сцену для отримання нагороди від керівництва області вперше. За фахом – вчитель географії, за уподобанням – директор історико-краєзнавчого музею селища на громадських засадах. Тут, а не лише за партами, дає уроки життя і любові до рідного краю своїм вихованцям, молодим людям – екскурсантам з різних куточків області.

Ось і цьогоріч, сподівається, юних відвідувачів буде чимало з нагоди відзначення 120 роковин від народження знаного січового стрільця, журналіста, громадського діяча і видавця Івана Тиктора, який ще 1938 року року зумів видати понад стотисячним тиражем для селян краю календар «Золотий колос», а його газета «Народна справа» гуртувала українців не лише на наших теренах, а й у Канаді  і США за змістом і за бізнес-проектом, як тепер кажемо,була успішною, бо передплатники мали водночас страхівку своєї живності від «Дністра» і в разі втрат чесно отримували компенсацію. Учитель може розповідати про своє місто, його знаменитостей, своїх учнів, багато й цікаво...

Запитаєте, який це має стосунок до відзначення професійного свята освітян? Ось вам Вчитель, який ніколи не обмежується тим, за що отримує зарплату, а вчить свій народ, якому, за  привітальним словом очільника виконавчої влади області Олега Синютки, вклоняємось до землі, бо він – духовний захисник народу після воїна, що готовий боронити її зі зброєю в руках.

– Я тут сьогодні перед вами, на цій високій сцені, – звернувся до аудиторії кращих з кращих освітян  краю голова Львівскої обласної Ради Олександр Ганущин, бо мав доброго вчителя, сам не став ним, бо не володію таким терпінням, як ви у вихованні тисяч дітей, а я на власних дітях переконався, як важко давати уроки навіть своїй одній дитині...

Надаючи святочне  слово голові обласної організації профспілки освіти і науки Марії Яцейко, ведучі доповнили її посаду почесним титулом: «освітянської мами», котра пильнує добробут вчителя, вихователя, техпрацівника. Підтвердження не забарилося: Марія Григорівна сказала: приємно, що у переддень свята голова ОДА запитав, чи у всіх районах виплачено винагороду за сумлінну працю не менше 50 відсотків. Відповідь дала об’єктивну. Є райони, які вже конкретними сумами привітали своїх вчителів, а є , як Перемишлянський, місто Дрогобич, де все ще обіцяють.  У Новокалинівській новоствореній громаді Самбірського району кращі з кращих освітян отримали винагороду за сумлінну працю у розмірі зарплати – стовідсоткову. Марія Яцейко, за рішенням президії обласної галузевої профспілки, вручила вчителям – активістам первинних організацій профспілки оздоровчі путівки в профспілковий трускавецький пансіонат «Пролісок».

Четверо кращих профлідерів – Шевченківської районної організації Львова Наталія Кузів, Стрийської міської Любомир Федорас, первинної організації Бродівського педколеджу Наталія Березіна та Дрогобицького педуніверситету Олена Куцик отримали Грамоти облдержадміністрації та обласної ради депутатів за свою багаторічну  творчу працю.

 Наталія Кузів, має 17 років праці на профспілковій ниві, призналася: для неї головне в  сьогоднішніх реформах – адміністративних, освітянських (передбачається об’єднання Шевченківського і Залізничного районів Львова), щоб пересічний освітянин не відчував, куди перемістилися центри управління, отримуючи стабільну зарплатню, справедливі винагороди за  свою працю.

До цьогорічного Дня вчителя кожна первинка вирішувала, хто, за що і який розмір заслуговує винагороди. Відповідні протоколи засідань профкомів були передані в бухгалтерії для виплат від 50 до 80 відсотків коштів.

 На цьому святі новому директорові освітянського департаменту Львівської ОДА Любомирі Мандзій випала нелегка і  водночас приємна місія – вручити нагороди сотням освітян – переможцям конкурсів в десятках номінацій, у тому числі не були забуті не лише вчителі-предметники, але й кращі вихователі дитсадків, керівники гуртків позашкільних закладів, вчителі ДЮСШ.

Переможниці обласного конкурсу – серед класних керівників Ярослава Харитян, історик Галина Гомновська – з Бродівщини, вчителька української мови і літератури Буської гімназії Світлана Коваль кажуть: секрет їх успіху – повага до учнів і батьків,  любов до професії, а їх побажання – полегшити і спростити технічну сторону участі в конкурсах.

 Начальник Пустомитівського відділу освіти Мирослава Лісна, відзначена вже вкотре серед кращих освітянських роботодавців, серед багатьох напрацювань наголос зробила на тому, що нещодавно в селі Ковирі, де не було ні школи, ні дитсадка, відкрили у військовій частині дошкільну групу, як перший крок до наступних в освіті цього села.

Післямову до професійного свята несподівано зробила вчителька, яка їхала в електричці зі Стрия до Верхніх Гаїв і з захопленням розповідала про концерт і «Грамоту в рамочці» своїй односельчанці: « Добре, що встигаю дістатися додому. Профспілка оплатила поїздку на свято з райцентру до області».  Це теж штрих у ставленні до людей не лише на словах, а й на ділі. Тут дрібниць не буває.

І справді, відбулося гарне свято. Розмаїті вишиванки освітян Львівщини, святочний настрій і урочиста атмосфера глядацької театральної зали, багато музики, квітів і щирих вітань, радість від зустрічі з колегами додали відчуття переконаності у вірності вибраної професії.

   

                                                                                                                                           Ольга Лобарчук, Львів

Схожі публікації


Догори