Підсумки Року первинки в Запорізькій обласній організації Профспілки

У рамках Року первинної профспілкової організації, оголошеного Федерацією профспілок України в 2017 році, в Запорізькій обласній організації галузевої Профспілки, районних, міських організаціях, первинках ВНЗ і закладів освіти відбувалися заходи, спрямовані на підвищення ролі первинки, розвитку демократії, підвищення ефективності профспілкової діяльності з різних напрямів статутної роботи.

На розширеному засіданні президії комітету Запорізької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України 28 лютого 2017 року було прийняте колегіальне рішення про проведення протягом березня – квітня обласної профспілкової акції «Ти потрібен Профспілці, Профспілка потрібна тобі!».

Метою акції було визначено посилення мотиваційних факторів профспілкового членства, інформування членів Профспілки про діяльність ФПУ, ЦК, обласної, районних, міських організацій Профспілки.

Основною формою заходів під час акції стали профспілкові збори. З метою їх змістовного інформаційного насичення обкомом Профспілки було укладено і розміщено на сайті обласної організації Профспілки тематичний інформаційно-методичний збірник №62 «Підсумки діяльності Профспілки працівників освіти і науки України та Запорізької обласної організації в 2016 році». На допомогу головам ППО обкомом розроблено і надіслано в районні, міські організації Профспілки, профкоми ВНЗ рекомендації щодо змісту постанов, рішень зборів.

У період акції проведено майже 1500 зборів первинних організацій, засідань профспілкових груп в закладах, установах освіти, ВНЗ. У роботі профспілкових зборів взяли участь 45 тисяч членів Профспілки (працівники, студенти, непрацюючі пенсіонери).

Збори були націлені на відверту розмову про роль профспілок в сучасному українському суспільстві, досягнення і проблеми галузевої Профспілки, подальшу її трансформацію і наближення до потреб кожного освітянина – члена Профспілки. Разом із позитивом члени Профспілки висловлювали свої зауваження, пропозиції, вказували на недоліки в роботі.

У рамках акції в профспілкових зборах активну участь взяли голова обкому Профспілки Н.І Гринь, заступник голови Ю.І. Юдін. Вони виступили на 29 профспілкових зібраннях, а також взяли участь в нагородженні переможців обласного етапу конкурсу «Учитель року». Також відбулися зустрічі з керівниками та головами ППО закладів освіти новоствореної Комишуваської ОТГ в Оріхівському районі, Біленьківської ОТГ в Запорізькому районі, урочистостях з нагоди 30-річчя заснування Запорізької міської організації ветеранів, 25-річчя багатопрофільного ліцею «Перспектива», Запорізького січового колегіуму, провели день обкому та зустрічі з профспілковим активом у Запорізькому, Токмацькому районах, місті Токмаку, ППО Запорізького національного технічного університету. 6-7 квітня на базі ППО Мелітопольського ДПУ ім. Б. Хмельницького проведено обласний семінар студентського профактиву.

Юрисконсульт обкому Л.Г. Петрашина разом з головами районних організацій Профспілки м. Запоріжжя 22 березня взяли участь у засіданні комісії з питань освіти, науки, культури, спорту, молоді та туризму Запорізької міської ради і переконавши її депутатів, сприяли прийняттю рішення черговою сесією міської ради про перенесення на більш ранній термін (з 1 квітня) підвищення заробітної плати працівникам дошкільних та позашкільних закладів міста.

Це був наймасштабніший захід в обласній організації Профспілки за останні роки. Він показав високий ступінь довіри працівників до галузевої Профспілки, відобразив її реальний сьогоднішній стан, проблеми і накреслив перспективи подальшої роботи щодо удосконалення усіх напрямів статутної діяльності.

У ході Року первинної профспілкової організації виконавчим апаратом комітету Запорізької обласної організації Профспілки проведено дні обласного комітету в Бердянській, Вільнянській, Новомиколаївській, Оріхівській, Токмацькій районних організаціях Профспілки, Бердянській, Токмацькій міських організаціях Профспілки Профспілки, Вознесенівській районній організації Профспілки м. Запоріжжя.

Участь в них взяли 257 голів первинок. У Новомиколаївському районі до заходу приєдналися соціальні партнери – керівники закладів освіти, керівники відділів і управлінь освіти та «профспілковий десант» виконавчого апарату комітету обласної організації Профспілки. Заходи були інформаційно-методичними, консультативними, відбувалися на високому організаційному рівні.

Всі ці заходи – і обласна профспілкова акція, і дні обкому в районних та міських організаціях Профспілки – широко висвітлювалися на сайті Запорізької обласної організації Профспілки. Загалом за тематикою Року ППО на сайті було розміщено 35 статей. Найактивнішими у цій роботі були прес-служби обласної організації Профспілки, Василівської, Мелітопольської, Пологівської районних організації Профспілки, Мелітопольської міської Профспілки, профком Бердянського державного педагогічного університету.

14 найбільш значимих із цих статей були надіслані і розміщені на сайті ЦК Профспілки. Стаття про підсумки обласної профспілкової акції розміщена на сайті ФПУ.

У Василівській районній організації Профспілки до Року первинки було проведено творчі профспілкові конкурси на кращі твори, есе на тему «Профспілка у моєму житті». Кращі з них розміщені на сайті обласної організації Профспілки. Переможці нагороджені грамотами комітету Запорізької обласної організації Профспілки.

Ряд тематичних заходів пройшли в Мелітопольських районній і міській організаціях Профспілки, Пологівській та інших районних і міських організаціях, профкомах ВНЗ.

Кам’янська ЗОШ I-III ст. Василівської районної ради взяла участь у обласному міжгалузевому конкурсі на кращу первинку, який проводила Запорізька облпрофрада і була нагороджена Почесною грамотою ФПУ. Запорізька спеціальна ЗОШ – інтернат №1 посіла I місце в номінації «Колективи до 200 працівників» в обласному міжгалузевому конкурсі на кращий колективний договір. Колектив нагороджено Почесною грамотою Запорізької ОДА, обласної ради та обласної ради профспілок.

У цей Рік перинними профспілковими ми організаціями було активізовано нагородження профактиву і, перш за все, голів ППО. Голова первинки Мелітопольської гімназії №19 Галина Василівна Плаксіна нагороджена нагрудним знаком ФПУ «Профспілкова відзнака», 2 голови ППО – Почесними грамотами ФПУ; Почесними грамотами ЦК Профспілки – 17 осіб; Почесними грамотами Запорізької облпрофради – 13 осіб; Почесними грамотами комітету ЗОО ППОНУ – 147 осіб.

Підсумки Року первинки підбито на VI пленумі комітету обласної організації Профспілки 12 грудня 2017 року, але робота з ними залишається головним пріоритетом і надалі. Адже сильна первинка – це сильна Профспілка.

Прес-служба обласної організації Профспілки

Схожі публікації


Догори