Українських вчителів запрошують позмагатися за педагогічну «нобелівку»

Всі без виключення вчителі українських середніх шкіл нині можуть подати заявку на участь у національній премії Global Teacher Prize Ukraine, яка вже вдруге пройде в Україні. Номінувати ж свого вчителя також зможуть і пересічні українці.

Нагадаємо, що Global Teacher Prize – «Нобелівська премія» для вчителів, започаткована арабським мільярдером Санні Варкі у 2014 році. Нагорода вручається за видатний внесок у професію вчителя та становить 1 000 000 доларів. Національну премію в Україні ініціювала громадська спілка «Освіторія» у 2017 році. 

У 2017 минулому році національна премія зібрала 2500 номінацій і 632 заявки з усіх областей країни. З п’ятіркою найкращих педагогів-новаторів зустрічався Президент України, а переможець Global Teacher Prize Ukraine Паул Пшенічка потрапив до рейтингу «100 найвпливовіших українців» (вперше за 26 років незалежності в такому рейтингу опинився педагог), але головне, більше українців стали поважати професію вчителя - всього за півроку показник зріс з 39% до 54%.

«За кожною успішною людиною стоїть учитель. За кожним Ілоном Маском, Вінстоном Черчиллем, Тарасом Шевченком стоїть той, хто допоміг розкрити їхні таланти, – говорить Зоя Литвин, голова громадської спілки «Освіторія», організатор та голова журі премії Global Teacher Prize Ukraine.  – Навіть  Білл Гейтс,  котрий цьогоріч оголошував топ-10 фіналістів світової премії, завдячує своїм успіхом вчителям математики та акторської майстерност. А учні переможця Global Teacher Prize Ukraine 2017 Паула Пшенічки викладають у Гарварді та працюють у наукових центрах США та Європи. Вплив одного учителя зростає у геометричній прогресії завдяки сотням його учнів. Ми шукаємо не просто вчителів-новаторів, а й тих, хто впливає своїми соціальними проектами на життя дітей. Наша мета – наголосити на важливості професії вчителя для майбутнього України та підняти її престиж. Саме тому цього року, окрім поїздки в Дубай на Global Education and Skills Forum 2019, ми збільшуємо призовий фонд зі 100 000 гривень до 250 000, які отримає переможець Global Teacher Prize Ukraine».

У 2017-му національна премія зібрала 2500 номінацій і 632 заявки з усіх областей країни. З п’ятіркою найкращих педагогів-новаторів зустрічався Президент України, переможець Global Teacher Prize Ukraine Паул Пшенічка потрапив до рейтингу «100 найвпливовіших українців» (вперше за 26 років незалежності в такому рейтингу опинився педагог), але головне, більше українців стали поважати професію вчителя – всього за півроку показник зріс з 39% до 54%.

Цього року найкращого вчителя України оберуть серед десятки фіналістів, які отримають рік безкоштовного навчання від ГС «Освіторія».

До експертного журі національної премії увійшли голова «Освіторії» Зоя Литвин, телеведуча «1+1» і куратор премії Наталія Мосейчук, ініціатор і натхненник освітнього руху EdCamp в Україні Олександр Елькін та переможець Global Teacher Prize Ukraine 2017 Паул Пшенічка. Список може бути доповнений.

«Я закликаю всіх учителів, а особливо тих, хто не подав заявку минулого року, використати шанс на перемогу та визнання,  — зазначає міністр освіти Лілія Гриневич. —  Ваші історії успіху можуть показати українцям, як ви змінюєте життя їхніх дітей, а колег надихнути на нові підходи. Новій українській школі потрібні педагоги, які підготують учнів до викликів майбутнього. До того ж, участь у премії робить українських вчителів частиною міжнародної спільноти освітян, а значить дає можливість обмінюватися кращим досвідом та професійно зростати».

Заповнити анкету на участь або номінувати вчителя можна на офіційному сайті премії до 15 липня.


Інформація — Global Teacher Prize Ukraine
GlobalTeacherPrize,GlobalTeacherPrizeUkraine

Схожі публікації


Догори